Boeuf bourguignon

  • Frans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 10-12-2009
  • Boeuf bourguignon

    Boeuf bourguignon

    Boeuf bourguignon

Heerlijk winters stoofgerecht a la Julia Child, wat nog lekkerder wordt als je het een dag van te voren maakt.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
ca. 1300 g. stoofvlees, rund; riblappen of sukadelapjes; niet te vet.
1/2 l.rode wijn; bourgogne, cotes du Rhone o.i.d; in ieder geval lekkere wijn die je er ook bij wil drinken.
1/2 l. bouillon van blokje; vlees of paddenstoel
ca. 2 el. tomatenpuree
4 laurierbladen
1/2 tl tijm
4 flinke tenen knoflook gehakt.
1 el olie
ca 30 gr. bloem
200 gr. gerookt spek in blokjes
1 flinke ui in plakken
1 wortel in stukken.

1 boter en 1 el olie.
ca. 15-20 kleine uitjes.
4 takjes peterselie
1 laurierblad
1 takje tijm.

1 el olie en 2 el boter.
500 gr. kastanje champignons in kwarten.
beetje zout en peper;
eventueel een heel fijn gehakt sjalotje.

gehakte peterselie ca. 2 el.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven, stoofpan, koekenpan met deksel.

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 150 c.
Vlees drogen en in grote dobbelstenen snijden.

Bereidingswijze

Doe de olie in de stoofpan en bak het spek rustig uit.
Haal het spek eruit met een schuimspaan.
Bak het vlees in porties (anders gaat het koken) bruin in het mengsel van de olie en het spekvet.
Leg het vlees bij het spek.
Bak in het zelfde vet de ui en wortel tot ze een beetje bruin zijn.
Giet het vet weg.
Doe al het vlees weer in de pan en strooi er peper, zout en de bloem over.
Schudt alles door elkaar.
Bak alles ca. 5 min. tot de bloem bruin is en het vlees een licht korstje heeft.
Doe de wijn en bouillon erbij (zoveel dat het vlees net onder staat).
Voeg ook de tomatenpuree, tijm, laurierblad en knoflook toe.
Breng alles aan de kook.
Doe het deksel op de pan en zet in de oven, onder het midden.
Laat alles nu zachtjes sudderen gedurende 3 a 4 uur.

Ondertussen:
neem een koekenpan en verhit daarin een el. boter en een el.olie.
Bak de uitjes op middelhoog vuur ca. 10 min. tot ze rondom bruin zijn.
Doe er dan de bouillon bij, zout en peper en een kruiden boeketje van 4 takjes peterselie, 1 laurierblad en 1 takje tijm bij en laat dit afgedekt ca. 40 min zacht stoven tot de uien gaar zijn, maar hun vorm nog hebben behouden.

De champignons bakken in 1 el olie en 2 el. boter en ze daarbij telkens omschudden.Eventueel het sjalotje toevoegen. Zodra ze licht gebruind zijn van het vuur halen.

Wanneer het vlees gaar is de inhoud van de pan zeven en het vlees terug doen in de pan, samen met de uitjes en de champignons.
Het vet van de saus scheppen. De saus nog even door koken. Wanneer te dun even laten in koken en wanneer te dik, bouillon toevoegen.
Saus proeven op zout en peper en weer aan het vlees toevoegen.

Afwerking;
alles een paar minuten doorkoken en er peterselie over strooien.

Bron

Julia Child`s Mastering the art of french cooking.

Serveertip

Serveren met gekookte aardappels of (echte) aardappelpuree.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

orphan avatar
orphan 18-02-2013

I love Julia Child, geweldige film ook. Haar boek Mastering the art of french cooking, heb ik nog op mijn verlanglijstje staan. Des te leuker dat ik haar bekende Boeuf Bourguignon recept nu al wel heb. Thanks, ik neem hem graag mee naar mijn lijstje.

veldmuis8 avatar
veldmuis8 02-05-2012

Ik neem hem van je mee ;)

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten