Hollandse bitterballen

  • Nederlands, Borrelhapje
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 06-12-2009
  • Hollandse bitterballen

    Hollandse bitterballen

    Hollandse bitterballen

  • Hollandse bitterballen

    Hollandse bitterballen

    Hollandse bitterballen

  • Hollandse bitterballen

    Hollandse bitterballen

    Hollandse bitterballen

Als ik een goede kippenbouillon maak heb ik eigenlijk altijd teveel soepvlees om in de soep terug te doen. Deze keer heb ik er bitterballen van gemaakt en die waren echt super!
Het lijkt veel werk maar eigenlijk valt dat best mee. Proberen dus!
Houd wel rekening met de wachttijd want de ragout moet echt heel goed zijn opgestijfd.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
  • 125 gram gaar kippenvlees (of rundvlees)
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 2 dl zelfgemaakte kippenbouillon
  • 1 flinke tl zout ( niet zoveel als je bouillon van een tablet gebruikt!)
  • mespunt chilivlokken
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • paneermeel
  • 1 ei
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
frituurpan

Voorbereiding

Snijd het kippenvlees heel fijn.

Bereidingswijze

Smelt de boter en roer de bloem er in een keer doorheen tot een romige massa ontstaat. Laat dit een minuut doorkoken maar niet bruin worden. Doe in een keer de koude bouillon erbij en blijf roeren tot een mooi gebonden roux ontstaat. Voeg de chili, het zout, het vlees en tot slot de peterselie erdoor.
Haal je pan van het vuur en laat je roux iets afkoelen.
Doe het dan in een platte schaal of op een bord en strijk het mooi vlak uit. Zelf heb ik een afsluitbaar vleeswarenbakje gebruikt. Laat het geheel door en door koelen dus minimaal enkele uren. Een dag van tevoren maken is nog handiger.

Strooi een flinke laag paneermeel op een dienblad. Klop het ei los met 1 el water of koffieroom in een diep bord.
Maak met 2 lepels ongeveer 12 bolletjes en rol ze door het paneermeel. Vorm met je handen mooie balletjes en pas op dat er geen scheuren inkomen. Haal je bolletjes door het ei en rol ze nogmaals door de paneer. Laat ze even op een bord rusten in de koelkast.
Frituur ze op 180 graden in ongeveer 4 minuten goudbruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveertip

Serveer met een lekkere lik mosterd.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Helene_Fluit194 avatar
Helene_Fluit194 05-10-2016

Ik heb zin om eens dit recept uit te proberen. Welk vlees gebruiken jullie?

AnneDarfDas avatar
AnneDarfDas 30-03-2015

Heer lekker! Bedankt voor het recept! Groetjes uit Tirol :-)

ArualB avatar
ArualB 16-12-2014

Toch eens zelf maken! Dank je wel voor je recept.

Purrie avatar
Purrie 16-12-2014

Nog eentje in het buitenland die hier enorm blij mee is, lekker!

magdas avatar
magdas 16-12-2014

Heerlijk om in het buitenland bitterballen te kunnen maken, dit is echt een superrecept. De ragout werd lekker stijf en ik kon er mooie balletjes van draaien. Voor de eerste keer waren ze best goed gelukt, alleen was Ik te zuinig geweest met zout, je moet ze echt wel flink smaak geven. Bedankt voor het recept! Ik probeer 2 foto's te uploaded.

piladilibri avatar
piladilibri 17-03-2013

Nog een berichtje uit het buitenland :) Heerlijk om het zelf te kunnen maken,want soms kom ik maar alle twee jaren naar NL en dan kun je er zo naar hunkeren!

Peggyudinga avatar
Peggyudinga 11-03-2013

Ze waren heerlijk! Kan ze hier in Zuid Afrika niet krijgen dus was superblij met je recept. En gelukkig niet zo moeilijk om te maken, ga ook op deze manier kroketten maken.

geirfuglinn avatar
geirfuglinn 19-11-2012

Heb gister gemaakt met rundvlees en ze waren heerlijk. Bedankt! Erg fijn om zoiets hollands als bitterballen zelf te kunnen maken aangezien je die hier in Frankrijk niet kunt vinden...

rioxiann avatar
rioxiann 16-11-2012

Leuk om een te doen als je een dagje niks te doen hebt, mijn oma maakte ze altijd en ik had geen idee hoe zij dat deed. Dus ik ben blij met een recept, bedankt!!

mikruud avatar
mikruud 23-10-2012

Lekker hoor!! En gewoon varieeren met kalfsvlees etc.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten