Spekkedikken/ nieuwjaarskoeken
- Nederlands, Streekgerecht
- > 120 min.
Wordt vooral gemaakt en gegeten op markten,braderien en natuurlijk rond oud en nieuw.Een typisch Oostgoninger gebruik.
Ingrediënten
- 1 kg spekkedikkenmeel ( Mulder Pot, Boven Pekela of de betere bakkerijen in Oost Groningen)- 250 gr witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 250 gr stroop
- 250 gr boter
- ongeveer 4 ons
ontbijtspek
- 3 droge metworsten
- ongeveer een 1/2 liter melk
- beetje zout
Benodigdheden
kniepertjes-/wafelijzer
Voorbereiding
Een dag tevoren het beslag maken.
- boter zeer langzaam smelten (niet heet laten worden)
- melk/suiker en stroop verwarmen(niet heet laten worden) en af laten koelen.
- meel in een emmer of schone afwasteil.
- 1 voor 1 de eieren en wat zout toevoegen.
- melk/suiker/stroop mengel erdoor roeren
- gesmolten boter er door roeren.
- Het geheel kan ook met behulp van een mixer worden bereid tot een dik zeer lobbig beslag.
- Laat het geheel een nacht rusten.
- worst in dunne plakjes snijden.
- spek reepjes/rondjes halveren.
Bereidingswijze
- De wafelijzer op een dienblad zetten met veel keukenpapier om het vet op te vangen.
- Het beslag moet zeer lobbig zijn, is het te dik geworden dan een beetje melk tovoegen.
- ijzer voorverwarmen (tussen stand 2 en 3)
- invetten met zonnebloemolie
- eetlepel beslag op het ijzer leggen en daar bovenop een stukje spek er omheen 5 worstplakjes
- Deksel dicht doen, even aandrukken en vasthouden.
- Duurt ongeveer 1 a 2 minuten, dit moet je even uitproberen, als het te lang duurt moet de temp van het ijzer hoger en andersom dus lager.
- De koek wordt lichtbruin en enigsinds knapperig.
Bron
Mulder Pot, Pekela
Serveertip
Er zijn echte liefhebbers die je weten te vinden als je deze koeken maakt op oudejaarsdag. Voor je het weet ben je de hele dag aan het bakken.