
1 kilo rundvlees (liefst sucadelappen) -
3 grote uien -
2 teentjes knoflook -
4 eetlepels olie -
4 eetlepels boter -
1/2 liter rode wijn -
peper, zout -
1 afgestreken eetlepel bloem -
2 laurierblaadjes -
1 eetlepel gedroogde tijm of takjes verse tijm -
1 flinke eetlepel paprikapoeder (edelsüsz) -
2 theelepels paprikapoeder (scherp) -
1 eetlepel gedroogde paddenstoelen -
1 paddenstoelenbouillontablet of runderbouillontablet
250 gram gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons -
paar druppels tabasco -
peterselie om te garneren
Koekenpan - grote juspan of hapjespan - kleine pan
We kregen gasten en ik wilde een stoofschotel die ik tevoren kon bereiden. Het recept ontstond tijdens het koken. Het werd heerlijk zacht rundvlees in een rode-wijn/paprikasaus met diverse paddenstoelen. Extra lekker omdat hij al een dag tevoren gemaakt was.
Snij het vlees in grove stukken.
Pel en snipper de uien en de knoflook.
Week de gedoogde paddenstoelen plm. 20 minuten in een kopje heet water.
Snij de grote paddenstoelen wat kleiner..
Verwarm de wijn in een kleine pan. Verhit de olie en de boter in een grote koekenpan. Bak hierin het vlees in gedeelten rondom bruin. Bestrooi het vlees met peper en zout. Doe het vlees in de stevige pan. Bak in het resterende bakvet de uien en de knoflook lichtbruin. Bestrooi deze met de bloem. Goed roeren en even mee bakken. Blus al roerende af met de warme wijn. Voeg de uien en de knoflook bij het vlees in de pan. Doe laurierblad, tijm, paprikapoeder, verkruimelde bouillontablet, gedroogde paddenstoelen en gezeefde paddenstoelenvocht bij het vlees. Laat het vlees op een lage warmtebron plm. 2 1/2 uur stoven. Bak de verse paddenstoelen in wat boter lichtbruin en voeg die plm. 15 minuten voor het einde bij de stoofpot. Proef de stoofpot en maak deze op smaak met wat tabasco en eventueel nog peper en zout. Garneer met peterselie.
Heerlijk met pasta, spätzle of rijst en een lekkere salade.
pwiggers 09-01-2020
Bij meldingen: Purrie zegt op 8 januari 2020 19:17:28
"Lieverd we hebben vanavond die rundvlees stoofpot gegeten, het was heerlijk! Gesmuld weer! Jouw recepten zijn de beste hier. Alleen een tip voor dat recept, er staat 1 eetlepel gedroogde paddestoelen. Nou, dat is ongeveer 1 gedroogde paddestoel. Ik heb dus een bescheiden handje gedroogde paddestoelen op de wek gezet en erdoor gedaan. Verder helemaal gemaakt volgens jouw recept. Groetjes!
pwiggers 31-12-2019
Allemaal bedankt voor de reacties op mijn stoofpot. Blij te horen dat de stoofpot zo in de smaak valt. Fijne jaarwisseling en heel veel goeds voor 2020 wens ik iedereen. Groetjes, Petra Wiggers
Purrie 29-12-2019
gezeefd paddestoelenvocht dat erbij gaat krijg je van het weken van gedroogde paddestoelen! Anne daar heb je denk ik overheen gelezen. Lekker recept weer Petra, ik ga het ook een keer zo maken! Dank!
Cecileg 28-12-2019
Met de kerst was deze stoofpot nog lekkerder dan de eerste keer! Alleen veel teveel gemaakt, maar daar is een diepvries weer goed in. Volgende keer hoef ik het er maar zo uit te pakken. Lieve groet Cecile
Anne1955 27-12-2019
Deze stoofschotel viel in zeer goede aarde op eerste kerstdag. Mijn grote dank daar dus voor. Klopt het dat er niet in het recept staat dat de gedroogde paddenstoelen moeten worden voorgeweekt? Of lees ik daar overheen? Misschien spreekt dat helemaal vanzelf, maar voor mij niet. Ik heb ze - fijngeknipt - zo in de stoofpot gegooid, wat overigens ook helemaal goed kwam. Nogmaals dank voor het recept.