Heerlijke gevulde speculaas

  • Nederlands, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 27-11-2009
  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

  • Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

    Heerlijke gevulde speculaas

Al een heel oud recept ooit uit een blaadje van supermarkt gehaald. 

Deel dit recept

Ingrediënten 16 personen
200 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels koek en speculaas kruiden (ik heb van Verstegen) je kan uiteraard een ander merk gebruiken)
150 boter in kleine stukjes gesneden.
2 eetlepels melk
2 eieren.
300 gram amandelspijs (ik heb een pakje van Baukje gebruikt)
1 theelepel geraspte citroenschil.
Snufje zout.
Bloem om het deeg op uit te rollen.
Zakje garneeramandelen.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven, bakpapier, vorm van ongeveer 20 X 20
Je kunt hem ook op een bakplaat bakken, dan moet je het deeg uitrollen tot een lap van ongeveer 15x30 cm.
Plasticfolie. (of plastic zakje)
Uit de vorm van 20 x 20 krijg je 16 stukjes.
Oven voorverwarmen op 170°C (conventionele oven- hete lucht 150°)
Oventemperaturen kunnen verschillen natuurlijk.

Bereidingswijze

Voorbereiding
Zet alle ingrediënten van tevoren klaar.
Snijd het blok amandelspijs in stukjes en dek af met folie.
Zeef het bakmeel, basterdsuiker, zout en de koekkruiden boven een kom.
Leg de boter erbij.
Voeg melk toe en kneed de massa met een koele hand tot een soepel deeg.
Verpak dit in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
Smeer je bakblik of bakplaat in met boter en knip het bakpapier op maat.

Bereidingswijze
Haal het deeg uit de koelkast en laat even op temperatuur komen.
Klop de eieren los, meng iets meer dan de helft met de citroenrasp door de amandelspijs.
Verdeel het deeg in 2 gelijke porties.
Rol de eerste lap op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die in je vorm past.
Druk het in je vorm.
Verdeel met de bolle kant van een natte lepel de amandelspijs over het deeg en laat de deegranden vrij.
Rol nu de andere deeglap uit. en druk de randen stevig dicht.
Versier met amandelen en bestrijk met ei.
Schuif de vorm (of bakplaat) net iets onder het midden van de oven.
Bak hem in 35-40 minuten gaar (ik heb het op 40 minuten gehouden).
Laat het in de vorm of bakplaat buiten de oven afkoelen.

Bron

Blaadje van supermarkt

Serveertip

Heerlijk bij een kopje thee of koffie in welk jaargetijde ook.
En natuurlijk in de decembermaand (Sinterklaasdag)

Link naar zelfgemaakte amandelspijs.
Amandelspijs-om-zelf-te-maken]Amandelspijs-om-zelf-te-maken

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 30-11-2020

Net weer het deeg gemaakt om jouw heerlijke gevulde speculaas te bakken. Morgen ga ik hem bakken. Mijn eigengemaakte amandelspijs is al klaar. Verheug me er nu al op Louise.

alidada avatar
alidada 17-12-2014

Bedankt voor je mooie foto Petra, computer deed wat vreemd de laatste tijd. Geen berichtjes en dan ineens 2500! Enfin, komt vast wel weer goed maar ik heb veel mailtjes gemist die nu weer boven komen. Fijn dat je hem lekker vond dat is altijd leuk om te horen. Groetjes, Louise

geertjem avatar
geertjem 07-12-2014

heb het recept nu ook glutenvrij geprobeerd. Heb 8 gram bakpoeder en 25 gram arrowroot toegevoegd. Verder aangevuld tot 200 gram met een mengsel van havermeel en rijstemeel. Alhoewel wel wat kruimeliger dan normaal, nog steeds erg lekker! Overigens heb ik 2 versies gemaakt, de eerste had ik alleen het zelfrijzend meel vervangen door mengsel van havermeel en rijstmeel, en daaraan zelfrijzend bakmeel toegevoegd. Werkte ook prima.

pwiggers avatar
pwiggers 06-12-2014

m

pwiggers avatar
pwiggers 06-12-2014

Hoi Louise, gisteren 5dec. je gevulde speculaas gebakken. Ik heb je recept gevolgd, maar iets minder suiker gebruikt (110 gram). Rob en ik vinden je speculaas beiden erg lekker. Ik had dezelfde bakvorm als jij. Ik heb een foto geplaatst. Hoop dat het gelukt is. Groetjes, Petra

alidada avatar
alidada 04-12-2014

Lekkerder of niet lekkerder Petra dat is moeilijk hoor. Je kunt meerdere koeken lekker vinden toch? Wel kan de een meer de voorkeur hebben dan de ander, Jouw recepten zijn ook altijd lekker! Groetjes, Louise

pwiggers avatar
pwiggers 04-12-2014

Morgen maak ik deze keer jouw gevulde speculaas Louise. Ik maak altijd mijn eigen recept, maar misschien is die van jou veel lekkerder. En dat hoor je natuurlijk van mij. Groetjes, Petra

alidada avatar
alidada 03-12-2014

Aan Geertjem, ik heb nog nooit glutenvrij gevulde speculaas gemaakt. [br]Wel is er glutenvrij zelfrijzendbakmeel te koop. Kan je het niet kopen in de winkel of supermarkt dan kan je het on line bestellen. Zoek maar eens op Google bij glutenvrij zelfrijzendbakmeel. [br] Rijstmeel is niet zelfrijzend maar als je bakpoeder toevoegt (Dr. Oetker en merk van Aldi is glutenvrij), kan je het proberen met rijstmeel, waarom niet zou ik zeggen. [br] Succes! Groetjes, Louise

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 03-12-2014

Tsja, nu ga ik natuurlijk wel 3 keer zoveel snoepen als voorheen. Groetjes Roger.

geertjem avatar
geertjem 03-12-2014

zou dit ook glutenvrij kunnen? Met rijstmeel ofzo?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten