Tarte Tatin met gesmolten Vacherin de Mont d`Or, gebakken ga

  • Nagerecht
  • 60-120 min.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Tarte Tatin
200 gr. Bloem
100 gr. Roomboter op kamertemp
1 Ei
1 tl. Zout
1 el. Suiker
6 Goudreinetten
1 zk. Vanillesuiker
Kaneel
Citroen
100 gr. Suiker
3 el. Water
200 gr. Vacherin de Mont d`or
200 gr. Rauwe ganzenlever
½ ltr. Rode port
Honing
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Kook de Rode portsaus in tot 1 dl., breng evt. op smaak met honing.
Meng de bloem en de boter, kneed de rest van de benodigdheden door het deeg zodat er een bol ontstaat die niet meer aan je handen plakt. Laat deze bol een half uur rusten, liefst op een warme plek.
Terwijl het deeg ligt te rusten kunnen de appels geschild, klokhuis eruit en de kwarten in plakken snijden. Wanneer je langzaam schilt gebruik dat wat citroensap zodat de appels niet bruin worden.
Neem de taartvorm (24 cm, geen springvorm!) of een bakpan met dikke bodem die ook in oven kan. Doe de suiker en het water in de pan, zet het vuur hoog en blijf roeren totdat de suiker is gesmolten en bruin begint te kleuren. Zet het vuur dan uit en verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de plakjes appel mooi cirkelvormig in de pan op de caramel totdat deze helemaal gevuld is. Doe de vorm in de voorverwarmde oven totdat de appels zacht en gaar zijn, dit duurt ongeveer 30 minuten.
Rol het deeg tot een ronde plak van ongeveer een ½ centimeter en snijd deze op 26 cm, prik er gaatjes in. Vouw deze 2 keer dubbel, haal de vorm uit de oven en leg het deeg over de appels. Vouw hierbij de randen om de appel, naar beneden toe dus! Bak het deeg in 30 minuten gaar. Haal de taart uit de oven, laat even afkoelen voor het omkeren.
Leg de omgekeerde appeltaart terug in de pan. Pan afwassen of even een stuk bakpapier onderin en leg de dungesneden plakken Vacherin de Mont d`Or op de appeltaart. Laat dit even smelten in de oven. Bak in de tussentijd de ganzenlever in een droge pan.

Bron

Wie is de chef!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

m_e_weber avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten