1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Pompoensoep
  5. Pompoensoep op van basis van dashi

Pompoensoep op van basis van dashi

Door: jayaar

  • , Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 24-11-2009

Ingrediënten 4 personen


2 liter dashi (dashi is de basisbouillon in de Japanse keuken). Hiervoor hebben we 2 stukken kombu (zeewier) nodig van elke 5 cm en 3 gedroogde shii-takes.
1 kleine hokkaidopompoen of butternutpompoen. Grote pompoenen of stukken van grote pompoenen zoals je die in de supermarkt koopt, bevatten doorgaans weinig of geen smaak en dienen in de eerste plaats als varkensvoeder.
3 grote sjalotten
1 teentje knoflook
3 grote wortelen
2 selderstengels
1 preistengel
3 laurierblaadjes
3 takjes bladpeterselie
2 takjes gedroogde tijm
1 kruidnagel
½ theelepel saffraandraden
1 eetlepel shoyu (milde sojasaus)
Sesam- of zonnebloemolie
Water
Peper
Zout
Facultatief: scheutje volle room


Verder heb je nodig


Mixer
Soepketel


Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Giet 1½ liter vers water in een pot en laat hierin de stukken kombu afgedekt een nachtje trekken (niet langer, anders wordt de smaak van de kombu te overheersend).

Bereidingswijze

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook fijn. Snij de pompoen vervolgens in kleine parten en schil deze met een mesje als een appel. Verwijder de pitten en de pompoenstrengen en snij de parten in blokjes. Schil vervolgens de wortelen, was de prei en de selderstengels en snij alles ook in kleine blokjes.

Zet een grote pot op het vuur en verwarm een beetje sesam- of zonnebloemolie. Stoof hierin onder deksel de sjalotten en de knoflook samen met 2 laurierblaadjes en de kruidnagel mooi glazig en voeg daarna de pompoen, wortel, prei, selder, tijmtakjes en bladpeterselie toe. Kruid met peper en zout en laat onder deksel even stoven op een laag vuurtje.

Zet ondertussen een halve liter vers water op en breng aan de kook. Voeg de drie gedroogde shii-takes en het resterende laurierblad toe en laat 6 minuten koken. Haal de shii-takes en de laurier vervolgens uit de pot en verwijder ook de stukken kombu uit de afgedekte kom. Giet de geweekte kombubouillon bij de warme shii-takebouillon en laat even rusten.
Giet de dashi vervolgens bij de groenten en breng aan de kook totdat de pompoen gaar is (duurt ongeveer 7 minuten). Zet daarna het vuur uit, verwijder de laurier, kruidnagel, tijmtakjes en peterselie, voeg een halve theelepel saffraan toe en mix het geheel met een krachtige mixer tot een mooie fijne soep.

Kruid met peper en zout en werk af door een eetlepel shoyu en eventueel een scheutje volle room door de soep te roeren. Liefhebbers kunnen ook de geweekte kombu en shii-takes in kleine stukjes snijden en bij de soep voegen.

Serveertip

Serveer met lekker zuurdesembrood!



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jayaar
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top