Brasato al barolo (stoofvlees met wijn uit italië)

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 08-11-2009
  • Brasato al barolo (stoofvlees met wijn uit italië)

    Brasato al barolo (stoofvlees met wijn uit italië)

    Brasato al barolo (stoofvlees met wijn uit italië)

Deze stoofschotel is een typisch gerecht uit de provincie Piemonte in Italië en is heerlijk om tijdens koude winterdagen te eten.

Let op: het vlees moet minimaal 12 uur marineren in de koelkast.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg runderlappen
3/4 dl Barolo (rode wijn uit Piemonte)
runderbouillon (van blokje)
1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij
1 teentje knoflook
1 laurierblad
5 jeneverbessen
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
verse tijm, marjolein, bonenkruid
5 eetlepels Cognac
40 gram boter
bloem, zout, peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
zeef of vergiet, braadpan, grote schaal

Voorbereiding

Leg het stuk rundvlees in een schaal. Schil en was selderij en wortel. Pel knoflook en ui en snijd de ui in vier parten en steek de kruidnagels in de ui. Was en droog de tijm, marjolein en bonenkruid. Doe de groenten, kruiden, kaneelstokje, jeneverbessen en laurierblaadje bij het vlees in de schaal en giet de Barolo erover. Dek de schaal af en zet in de koelkast. Laat 12 uur marineren.

Bereidingswijze

Haal het vlees uit de marinade. Laat goed uitlekken, dep droog en haal het door de bloem. Zeef de marinade in een vergiet of een doek boven een kom, verwijder de kruidnagels uit de ui en verwijder het kaneelstokje. Hak ui, knoflook, selderij, wortel, tijm, marjolein en bonenkruid fijn. Laat de jeneverbessen en het laurierblaadje heel. Smelt de boter in een braadpan en bak de gehakte groenten, jeneverbessen en laurier. Voeg het vlees toe en bak dit gelijkmatig bruin. Voeg cognac toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg iets minder dan de helft van de marinade toe en doe het deksel op de pan. Laat het vlees gedurende tenminste 3 uur zachtjes sudderen op laag vuur. Voeg zo nu en dan een pollepel hete runderbouillon toe om uitdroging te voorkomen. Wanneer het vlees gaar is, uit de pan nemen, uit laten lekken en warm houden. Doe het vuur wat hoger en laat de jus een beetje inkoken zodat het wat dikker wordt. Snijd het vlees in stukken, schik op een schaal of bord en giet de jus door een zeef (of laat de groenten en kruiden erin als je dat lekker vindt) over het vlees.

Bron

Gusto piemonte

Serveertip

Dien warm op met polenta, aardappelpuree of pasta.

Laatste reacties

wilhelminanita avatar
wilhelminanita 21-01-2021

Dit recept ga ik zeker vaker maken!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten