1. Home
  2. Recepten
  3. Japanse keuken
  4. Sushi
  5. Norimaki sushi

Norimaki sushi

  • Japans,
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 04-11-2009

Ingrediënten 4 personen


• ½ kilogram Japanse rondgraanrijst
• 150 gram verse rauwe zalm
• 150 gram verse rauwe roodvintonijn
• 1 komkommer of avocado
• 5 norivellen (zeewier)
• 7 eetlepels rijstazijn
• 2 eetlepels mirin
• 3 eetlepels losse witte suiker
• 3 theelepels grof zeezout
• Sesamzaad (blond of zwart)
• Wasabipasta
• Lauw water
• Shoyu (milde sojasaus)
• Ingemaakte sushigember
• Facultatief: lompviseieren


Additionele ingrediënten voor nigiri:
• 4 verse rauwe tijgergarnalen (moeten ongeveer anderhalve minuut gekookt worden in een pot met licht gezouten water en twee laurierblaadjes. Verwijder achteraf het darmkanaal).
• 2 verse rauwe Sint Jakobsschelpen
• Verse rauwe makreel
• Gerookte of gelakte paling


Verder heb je nodig


1 norimatje


Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

In dit recept wordt enkel beschreven hoe norimaki sushi wordt gemaakt. Maar men kan ook evengoed nigiri maken (met de hand gevormde klompjes rijst waarop een stukje vis of ei wordt gelegd, al dan niet vastgehouden door een dun strookje nori, zie additionele ingrediënten).

Bereidingswijze

Week om te beginnen de rondgraanrijst een kwartier in een pot met zuiver water. Giet de rijst daarna af en laat vervolgens in licht gezouten water voor ongeveer 45-48 minuten onder deksel koken in een zware gietijzeren pot. Controleer tijdens het kookproces regelmatig of er nog voldoende water in de pot zit en vul indien nodig bij (ook opletten dat de rijst onderaan de pot niet begint aan te branden).

Snij ondertussen de zalm, de tonijn en de komkommer of gepelde avocado in fijne reepjes.
Wanneer de rijst klaar is, laat dan afkoelen en meng de rijstazijn, suiker en zeezout in een kommetje tot de suiker volledig is opgelost (dit kan wel even duren). Giet het mengsel vervolgens over de afgekoelde rijst en roer stevig (doch voorzichtig) rond. De rijst is nu gezuurd en wordt sumeshi genoemd.

Als de rijst bijna volledig is afgekoeld, bedek dan een half norivel (geschikt op een norimatje) voor iets minder dan driekwart met rijst. Let erop dat de rijst niet te dik is belegd en evenredig wordt verdeeld. Trek met de vinger in het midden van de rijst een streepje wasabipasta. Leg in dit gleufje een reep komkommer of avocado, een reep zalm en een reep tonijn. Besprenkel desgewenst met sesamzaad. Maak de bovenkant van het norivel lichtjes vochtig met lauw water en rol vervolgens op met behulp van het norimatje (druk de rol ook even zachtjes aan). Laat even rusten en snij de sushirol daarna voorzichtig met een scherp mes in gelijke stukken.

Indien gewenst kan de bovenkant van de sushi versierd worden met wat lompviseieren.

Serveertip

Dien de sushi op met shoyu, wasabipasta en ingemaakte gember.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jayaar


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jayaar
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top