Gravlax met Gravlaxsås

  • Scandinavisch, Voorgerecht
  • 0-10 min.
  • Gravlax met Gravlaxsås

    Gravlax met Gravlaxsås

    Gravlax met Gravlaxsås

Gravlax met Gravlaxsås is in dille gemarineerde zalm met mosterdsaus. Het voorbereiden van de zalm kost niet veel tijd, maar Gravlax moet wel lang (minimaal 24 uur) marineren. Zalm die op deze manier is behandeld, blijft een week goed in de koelkast.

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor de Gravlax
1,5 kilo verse zalm uit het midden van de vis
Een grote bos dille, gehakt
4 eetlepels zeezout
1,5 tl fijne suiker
2 el gekneusde witte peperkorrels

Voor de gravlaxsås
4 el milde mosterd
1 tl mosterdpoeder
1 el fijne suiker
2 el witte (wijn)azijn
6 el plantaardige olie, bv. olijfolie
3 à 4 el gehakte dille
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Je kunt ervoor kiezen de zalm zelf schoon te maken, ontdoen van schubben, in lengte halveren en ontdoen van graten, maar je kunt dat natuurlijk ook aan de visboer vragen.

Bereidingswijze

Neem een glazen of geëmailleerde schaal van de juiste maat en leg een van de twee stukken zalm met het vel naar beneden op de bodem. Strooi de dille erover. Meng de rest van de ingrediënten en strooi het mengsel over de dille. Dek dit alles af met het andere stuk zalm, ditmaal met het vel naar boven. Dek de schaal af met huishoudfolie. Leg een bord of ronde houten plank, groter dan de zalm, op de vis. Zet daar een gewicht op, en zet de schaal 36 tot 72 uur in de koelkast. De vis moet ongeveer om de 12 uur in zijn geheel worden omgedraaid en bedropen (ook van binnen) met het vocht wat eruit gelopen is. Schraap voor het serveren de dille en het zoutmengsel van de stukken vis, dep ze droog en snijd ze schuin in dunne plakken, net als je bij gerookte zalm zou doen.

Meng voor de gravlaxsås in een kom de mosterd, mosterdpoeder, suiker en de azijn. Klop er met een garde beetje bij beetje de zes eetlepels olie door tot de saus de consistentie van mayonaise heeft. Roer de dille erdoor. Deze saus kan van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard, maar moet voor het serveren worden opgeklopt.

Bron

uit: Noord- Atlantisch viskookboek van Alan Davidson; uitgeverij Pereboom

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

nmbvv avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten