1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Garnalen
  5. Velouté van raapjes met garnalen en kokkels

Velouté van raapjes met garnalen en kokkels

  • Nederlands, Soep
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 19-10-2009

Ingrediënten


200 gram rapen
1 ui
teentje knoflook
1 el bloem,
boter
1 liter visbouillon
60 cl slagroom
1 eierdooier
1 kg verse kokkels van het wad
1 ui
verse peterselie
2dl droge witte wijn
peper, zout
100 gram garnalen
4 takjes dille



Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Echt zandvrij zijn verse kokkels nooit helemaal. Spoel ze daarom eerst een tijdje goed uit met water en laat ze vervolgens in een emmer met een ruime hoeveelheid zout water een paar uur staan. Door het water elk uur te verversen, spoelen de kokkels zichzelf redelijk schoon Het resterende zand verdwijnt bij het koken. Laat daarvoor de kokkels uitlekken in een vergiet.

Bereidingswijze

Stoof de gesnipperde ui, gesnipperd teentje knoflook, en de in blokjes gesneden en geschilde raapjes (houd 2 el blokjes over voor de garnituur) aan in een klontje boter. Strooi er de bloem over, roer nog even en giet er vervolgens de bouillon in en voeg de gesneden peterselie toe. Laat 30 minuten zachtjes koken. Haal de peterselie er uit en mix tot een gladde soep. Haal de soep eventueel door een zeef.

Bak de overgebleven blokjes raap goudbruin in een klontje boter (garnituur).

Kook de zandvrij gemaakte kokkels in een ruime pan met een glas droge witte wijn en de gesneden ui en peterselie plus gemalen peper uit de molen. De kokkels zijn gaar wanneer ze open zijn.

Pel de garnalen: verwijder de kop en de buitenste schaal. Kook 5-10 minuten in water met zout.

Breng de soep aan de kook. Meng de room met de eierdooier (liaison). Haal de kokende soep van het vuur en roer de liaison er door. Zo krijg je een veloutésoep.

Verdeel het garnituur over de borden en giet in elk diep bord een flinke lepel velouté over het garnituur. Verdeel vervolgens de garnalen en de kokkels over de borden. Maak af met dille.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van els188


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van els188
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top