1. Home
  2. Recepten
  3. Tussengerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Spoom
  6. Spoom van cranberries

Spoom van cranberries

Door: els188

  • Nederlands, Tussengerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 18-10-2009

Ingrediënten


150 gram cranberries
45 gram kristalsuiker
1 eetlepel honing
1 eetlepel citroensap
50 cc slagroom
125 cc volle melk
1/2 eierdooier
Witte port



Spoom wordt ook wel een `boisson frappe` genoemd. Het is ontstaan
halverwege de vorige eeuw, toen het serveren van diners in gangen opgang
begon te vinden. Tot die tijd zette men alles tegelijk op tafel.

Het diende om de gasten voor het `piece de resistance`, het hoofdgerecht
(meestal een gigantisch stuk gebraad a la Asterix en Oblix) de gelegenheid
te geven om de voorgaande (vier, vijf, zes...) gangen even te laten zakken.
Vaak werd er gedurende de boisson frappe een wandelingetje gemaakt of
gingen de voetjes van de vloer.

Voor het nuttigen van dit drankje was dus ruim de tijd. Ik ben van mening
dat het nu ook zo zou moeten geschieden. Als je namelijk tussen je
vishoofdgerecht en je vleeshoofdgerecht (logische plaats voor een boisson)
in vijf minuutjes zo`n ijskoud mierzoet drankje wegkiept, komt dat je
spijsvertering niet ten goede. Ook is het funest voor je smaakpappillen
voor de wijn.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de suiker en de honing met het water tot de suiker is opgelost.
Laat de suikerstroop afkoelen.
Pureer de cranberries met het suikerstroop, citroensap, slagroom, melk en de eierdooier.
Schenk het mengsel in een ijslaatje en laat het ongeveer 4 uur in de diepvriezer bevriezen.
Roer het mengsel elk uur met een vork door.

Serveertip

Schep een bolletje in elk glas en schenk hierover wat witte port. Garneer de glazen eventueel met kleine cranberries en serveer ze direct.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van els188
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top