Leidse hutspot met draadjesvlees en spek

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Leidse Hutspot met mals draadjesvlees en hartige spekblokjes

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
Hutspot
250 gr magere spekblokjes
1 kg winterpeen
1 kg aardappelen
500 gr uien
zout
peper
nootmuskaat
dessertlepel roomboter
1 kopje melk

Draadjesvlees
500 gram runderriblappen (randje vet erin maakt het lekkerder; dus geen supermager stuk vlees)
1 ui
3 laurierblaadjes
1 plakje ontbijtkoek
1 scheutje rode wijn (alt. theelepel wijnazijn)
250 ml vleesbouillon
mespuntje Cayennepeper
1 eetlepel roomboter
peper
zout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 853,90 kcal
Koolhydraten 79,18 g
Eiwitten 44,76 g
Vetten 35,89 g
Benodigdheden
Pannen, stamper, pollepel, schaal, vergiet

Voorbereiding

De lekkerste Hutspot maak je traditioneel (Leids) de dag ervoor. De smaken trekken dan ook heerlijk door!

Begin met de draadjesvlees, want die moet ongeveer 3 uur lekker sudderen. Ondertussen maak je de hutspot, dus schil je dan pas de aardappelen, snij je de uien en winterpeen in middelgrote stukjes.

Bereidingswijze

Draadjesvlees
Snij de ui in fijne stukjes. Bereid de vleesbouillon voor. Bestrooi de runderlap(pen) met peper en zout. Boter in de pan en als die bruist, braad je de lap(pen) aan beide zijden op een hoog vuur dicht en lichtbruin. (niet in prikken, maar met tang) Doe dan de uien en laurierblaadjes bij het vlees, voeg de cayennepeper toe en roer even door. Laat alles even meebakken, maar draai het vuur dan iets lager. Na 5 minuten een scheut rode wijn (of wijnazijn) toevoegen en afblussen met bouillon. Strooi de klein gesneden plak ontbijtkoek (zonder korst) toe, roer even door en laat aan de kook komen. Eenmaal aan de kook, zet je het gas laag en de timer op drie uur, om lekker te laten sudderen.

Dan is het tijd voor de Hutspot.
Schil en was de aardappelen en snij deze in gelijke, niet al te grote stukken. Pel de uien en snij in ringen. Schil, of rasp, de winterpeen en snijd deze in niet al te grote langwerpige blokjes.

Doe ruim water in een grote, stevige pan en doe daar de aardappelstukjes in, tezamen met de magere spekblokjes. Roer even door en als het eenmaal kookt, zet je de timer op 10 minuten. Dan leg je eerst de winterpeen op de laag aardappels en vervolgens de uienringen. Deksel erop en alles nog eens 20 minuten, zonder omroeren, matig laten doorkoken. Zet een vergiet boven een flinke schaal. Giet het kookvocht af en laat de spek-groenten in de pan even uitwasemen. Stamp daarna de spek-groenten even, maar niet te lang en roer dan met de pollepel en een scheut melk en de boter tot een smeuïge puree met lekker stukken ui en peen erin. Als het te droog is (hangt van de aardappelen af) dan kun je nog lepelsgewijs wat van het opgevangen kookvocht toevoegen. Breng de hutspot op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat.

Wanneer gereed alles laten afkoelen, afdekken en in de koelkast bewaren.

Opwarmen van hutspot het beste au-bain-marie (of in de pan, boven een grotere pan met matig kokend water) en de draadjesvlees langzaam opwarmen op een sudderplaatje. Wanneer warm de jus even lekker doorroeren tot een lekkere gebonden jus is ontstaan.

Serveertip

Hutspot op een bord, met `kuiltje` jus en stuk draadjesvlees erop serveren met een lekkere mosterd erbij.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

wserdijn avatar

Doorsturen

Home Recepten