Stoofperen
- Bijgerecht
- > 120 min.
Stoofperen zijn een lekker bijgerecht bij onder andere wild.
Het is vrij zoet van smaak en de textuur is zacht.
Ingrediënten 4 personen
8 stoofperen (bijvoorbeeld Gieser Wildeman)1 fles rode wijn
alternatief: bessensap
1 eetlepel suiker
1 kaneelpijpje
alternatief: kaneelpoeder
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 183,92 kcal |
Koolhydraten | 12,74 g |
Eiwitten | 0,09 g |
Vetten | 0,02 g |
Bereidingswijze
Schil de peren, maar laat het steeltje zitten (extra smaak komt uit het
steeltje).
Je kan kiezen om de peren heel te laten.
Je kan ze ook in vieren snijden. Haal dan meteen het klokhuis eruit.
Kook de peren op een laag vuur met de wijn, suiker, het kaneelpijpje (of
poeder) en water.
De peren moeten net onder water zijn.
In ca 2 uur de peren gaar koken.
Af en toe controleren of de peren niet droogkoken en zonodig water
toevoegen.
Warm of koud te eten.
Bron
internet
Serveertip
Tips en variaties
De peren moeten lang en zacht koken (minstens 2 uur),
pas dan zullen de peren helemaal doortrokken zijn van de smaak van de wijn.
Gebruik een (hele) goedkope port.
Dan kan de suiker achterwege blijven.
Reken op minimaal 2 peren per persoon.
In plaats van kaneel kan ook een dun schilletje citroen gebruikt worden.
Voor extra smaak drie kruidnagels mee koken
Gebruik bessensap ipv wijn
Gebruik ipv wijn, water met "perensuiker" toegevoegd zodat de peertjes rood
zijn.
Perensuiker is een redelijk ouderwets product maar kun je hier en daar nog
wel vinden.
Voeg eventueel wat bruine suiker (naar smaak) toe.
Gebruik ipv wijn champagne.
Vervang de bruine suiker en kaneel in dit geval dan door poedersuiker.
evt met wat aardappelzetmeel het sap verdikken
Zeef het kookvocht en vries het in.
Gebruik dit de volgende keer weer als basis voor stoofperen.
Wekken
Stoofpeertjes zijn heel goed en ook lange tijd te bewaren in goed gesloten
wekpotten
In de koelkast slechts enkele dagen houdbaar.