Creoolse jambalaya met chorizo, spek, kip en garnalen

  • Amerikaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 09-10-2009
  • Creoolse jambalaya met chorizo, spek, kip en garnalen

    Creoolse jambalaya met chorizo, spek, kip en garnalen

    Creoolse jambalaya met chorizo, spek, kip en garnalen

Creoolse Jambalaya met chorizo, spek, kip en garnalen

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
250 g langkorrelrijst
1 eetlepel olijfolie
100 g magere spekreepjes
250 g garnalen (gepeld)
200 g Spaanse Chorizo, of andere kruidige worst, zoals Andouille
300 g kipfilet
2 eetlepels roomboter
2 grote uien, fijngesneden
1 selderijstengel, onthaard en in halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode paprika, in stukjes
1 groene paprika, in stukjes
150 g cherrytomaatjes of 2 grote tomaten, in helften of stukken gesneden
3 bosuitjes, in ringen gesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
6 dl kippenbouillon
1 mespunt gedroogde, gemalen trassi (gefermenteerde garnalen)
1 mespunt suiker
1 theelepel paprikapoeder
1 blikje tomatenpuree (20g)

Kruiden
2 laurierbladeren
1theelepel zout
1 theelepel witte peper
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel tijm
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
2 theelepels gedroogde oregano
2 theelepels cayennepeper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven, ovenbestendige pan

Voorbereiding

Maak 6dl kippenbouillon van een tablet. Verwarm de oven voor op 200C. Meng de kruiden door elkaar. Snij de chorizo in plakken in `kwartjes`. Snij de uien fijn, de selderijringen, pel de knoflookteentjes, snij de paprika`s in stukjes en ook de tomaten.

Bereidingswijze

Doe olie in de pan en bak de chorizo met de spekreepjes op een matig vuur in 8 minuten bruin. Schep de chorizo en spek met een schuimspaan uit de pan op een bord. In het vet de uien aanzetten en met de paprikablokjes en selderijringen in 4 minuten bakken, onder toevoeging van de paprikapoeder. Dan de geperste knoflook toevoegen en even doorroeren. Daarna het mengsel met de schuimspaan uit de pan, op het bord met de chorizo en spek, scheppen.
In de resterende olie de in blokjes gesneden kipfilet braden tot het na 3 minuten mooi bruin is. Dan het kruidenmengsel er goed doorheen roeren. Vervolgens de chorizo, spek, uien en paprika in de pan terugscheppen bij de kip en even door elkaar roeren. Doe dan de tomatenblokjes en tomatenpuree plus suiker bij het mengsel en giet de bouillon erbij. Doe ook het klontje boter in de pan. Laat het geheel aan de kook komen. Als het kookt de rijst er door heen roeren en even twee minuten laten doorkoken.
Zet de over op 175C en plaats de ovenbestendige pan met deksel in de oven en laat deze in 25 minuten garen. Controleer halverwege of het gerecht niet te droog wordt. Doe er desnoods max. 100 ml water erbij, maar laat het niet te nat worden! Dus zoek naar balans.
Na 25 minuten, de garnalen, bosuitjes en peterselie toevoegen en licht doorroeren. Plaats de pan nog 5 minuten terug in de oven.
Neem de pan uit de oven en laat het geheel 3 minuten in de pan staan.

Bron

Combi

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Flashwar avatar
Flashwar 21-09-2020

Erg lekker gerecht. Heb de selderij eruit gelaten, en was de trassi vergeten. Heb ook minder cayennepeper gebruikt, aangezien de voorgeschreven hoeveelheid me wat ruim leek. Ook gewoon uit de pan geserveerd, niet eerst in de oven. Al met al prima gerecht. De volgende keer maak ik 'em zeker met trassi en selderij.

evdk avatar
evdk 02-11-2018

heerlijk!!!

mobiel_1354104605 avatar
mobiel_1354104605 24-02-2017

Zalig!! Heb hem al een paar keer gemaakt

XanneZina avatar
XanneZina 27-10-2013

Werkelijk zalig ! Heb er een portie Okra (voorgekookt) aan toe gevoegd. Erg lekker. Bedankt, heb hem opgeslagen.

KokkieRooz avatar
KokkieRooz 04-08-2011

Wat een "kakafonie" van smaken.. Misschien lekker als je niet van chorizo of garnalen houdt, want die proef je helemaal niet meer. Laat om te beginnen het "kruidenmengsel" maar eens weg, om over het "mespuntje" suiker maar niet te praten, dat mag gerust een hele schep zijn! Zo komen de smaken van de verse ingredienten tenminste naar voren. En gebruik gewoon saffraan ipv geelwortelpoeder... En wat betreftde oven:... 25 min. garen in een pan gaat prima!! (tenzij je een goede kogelbarbeque op houtskool hebt waar je de schaal in kan zetten, geeft een authentieke smaak!!

luukvis avatar
luukvis 11-09-2010

Inmiddels een aantal keren gegeten. Een favoriet bij 4 van de vijf gezinsleden (de andere houdt niet van rijst). Lekker pittig.

robinenleen avatar
robinenleen 07-05-2010

Bedankt voor het recept. Ik heb het gisteren gemaakt en het was heerlijk. Ik heb echter de cayennepeper drastisch verlaagd tot een snufje. We hebben kleine kids en dat zou echt te pittig geworden zijn. Verder helemaal top.

naus_marijke avatar
naus_marijke 16-10-2009

Hoi, Bedankt voor het recept, ik heb het in mijn kookboek gezet! Groetjes, Marijke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten