Nasi goreng (indonesisch:

  • Indonesisch,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-10-2009
  • Nasi goreng (indonesisch:

    Nasi goreng (indonesisch:

    Nasi goreng (indonesisch:

Nasi goreng (Indonesisch: "gebakken rijst") is oorspronkelijk een
Indonesisch gerecht,
waarin men de etensresten van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met
rijst.
Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei en een plak ham.
En er zijn zoveel variaties , dus laat je fantasie gaan !

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
300 gr Basmatirijst
150 gr sojascheuten
1 of 2 Spaanse rode pepertje
2 uien, gesnipperd
2 preien, in fijne ringen gesneden
2 knoflookteentjes,heel fijngesneden
2 eieren
1-2 tl koriander, gemalen
1 tl komijnpoeder
3 el Ketjap Manis (zoete sojasaus)
2 tl Sambal Oelek
300 gr kipfilet, in stukjes gesneden
100 gr ham, in blokjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper en zeezout
Ketjap Asin (zoute sojasaus) of oestersaus
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar, eventueel in kippenbouillon.
Nasi maak je bij voorkeur met koude rijst, omdat de rijst dan het beste
bakt.
Kook de rijst dus bij voorkeur een behoorlijk tijd van tevoren.
Peper (en zout) de kip, snijd in blokjes (grootte naar eigen voorkeur) en
snijd ham in wat kleinere blokjes.
Snipper het pepertje fijn (pitten verwijderen, tenzij men graag heet wilt).
Meng de Sambal goed onder de Ketjap Manis.
Verwarm de olie in een wok en bak de kip en hamblokjes.
Als deze wat kleur hebben gekregen, breng dan ui, pepertje, knoflook,
koriander en komijn bij in de wok en laat groenten glazig fruiten.
Voeg daarna de prei en de sojascheuten toe, stoof deze enkele minuten mee.
Als prei en sojascheuten beetgaar zijn, voeg dan de rijst en het
ketjapmengsel toe
en laat alles op een niet te heet vuur nog 2 a 3 minuten sudderen (te heet
gebakken rijst wordt hard!), tot de rijst opgewarmd is.
Op smaak brengen met peper en zout.
Klop de eieren los, bak ze op als een gewone omelet, snijd ze in fijne
reepjes en schep door de rijst.
Eventueel nog wat op smaak brengen met extra ketjap.

Bron

Indonesisch kookboek

Serveertip

Serveertips:

Gebakken uitjes (snijd in ringen en frituur ze goudbruin krokant in olie),
zoetzure augurken, plakjes komkommer (opgelegd in azijn, zout en bruine
suiker),
atjar tjampoer (Indonesisch zoetzuur tafelgerecht), kroepoek, seroendeng
(Indonesisch: wordt over de rijst gestrooid en bestaat o.a.uit gebakken ui,
knoflook en kokos).

Kooktips:

De koriander en komijn kan men weglaten.
Variatie op de kip en ham:
Kan vervangen worden door `varkenslapjes en gerookt ontbijtspek`
of `scampi`s en garnalen/krabstaafjes` of `vis en vlees`
(bv scampi`s en kip, varkenslapjes en garnalen) of restjes van `vlees, kip,
ham en garnalen` tesamen.
Variatie op de sambal oelek:
Kan vervangen worden door sambal trassi of sambal en trassi (gedroogde
gefermenteerde garnalen).
Variatie op de bovengenoemde groenten:
Kan men vervangen of aanvullen met erwten, wortel, paprika, pijpajuin, witte
of Chinese kool.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 11-10-2018

Erg lekker! Seroendeng is met gebakken pinda's en niet met uien. Doet verder niets af aan je recept!

Japio001 avatar
Japio001 07-09-2018

Sorry Will, Ik had je inleiding niet goed gelezen.

Japio001 avatar
Japio001 07-09-2018

Dag Wil. Je recept ziet prima uit. Ik ben zelf enige tijd in Indonesië geweest. Wist dat er geen standaard recept voor Nasi goreng bestaat. De nasi wordt daar eigenlijk als ontbijt gegeten en gemaakt van de left overs van de vorige dag. Natuurlijk wordt aangevuld met veel kruiden e.d. De sambal vloeit dan wel rijkelijk dus je hebt een "vliegende" start.

will_s avatar
will_s 07-01-2016

Graag gedaan Jorisc007

jorisc007 avatar
jorisc007 07-01-2016

Het was heerlijk, dank je wel.

bowiebailey avatar
bowiebailey 26-10-2014

Hoi, vandaag je nasi gemaakt. Erg lekker, bedankt voor het delen.

Veertje11 avatar
Veertje11 05-03-2014

Ik neem hem mee maar dan zonder kip bedankt!

margo10 avatar
margo10 15-05-2012

We hebben heerlijk gegeten. Zelfs de kinderen vonden het lekker. Zelf vond ik het met de koriander erg lekker maar mijn man wat minder. Dat laat ik er de volgende keer uit. Bedankt voor je recept. Dit is een blijvertje!

caroca avatar
caroca 15-05-2012

Altijd lekker, een bord nasi! Ketjap anis bestaat niet, typefoutje? Groet, Caro

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten