1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Multi-culturele keuken
  5. Koolrolletjes van savooiekool met verse worst

Koolrolletjes van savooiekool met verse worst

Door: tevredenria

  • Multi-cultureel, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 29-09-2009

Ingrediënten 4 personen


8 grote savooiekoolbladeren
1 middelgrote ui
1/2 kg grove verse worst
1/2 liter runderbouillon
1 geraspte wortel
1 tl tomatenpuree
2 teentjes knoflook
zout
peper
kerriepoeder


Verder heb je nodig


8 cocktailprikkers

Koolrolletjes van savooiekool met verse worst
Koolrolletjes van savooiekool met verse worst

Koolrolletjes kom je in de hele wereld tegen. Vooral in Oost-Europa. In Hongarije heten ze töltött káposzta en zijn ze gevuld met rijst en gehakt. In Oekraïne zijn het holubtsi. De Russen noemen ze golubtsy, oftewel "duifjes", wat waarschijnlijk in de verte weer verband houdt met onze "blinde vink" of de Vlaamse "vogel zonder kop". De Poolse versie lijkt veel op de Russische en wordt geserveerd met een zoet-zure tomatensaus. Ook de Chinezen kennen ze. Er is zelfs een Chinese koolrolletjessoep. Een voedzaam gerecht, economisch, van eenvoudig te verschaffen bestanddelen en makkelijk te maken. Vandaar waarschijnlijk de populariteit. Hier een Nederlandse variant met een "eigen" draai.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Zorg dat u cocktailprikkers in huis heeft. Haal GOEIE verse worst. Ouderwetse. Ik koop in bij meerdanvlees.nl. Superkwaliteit en het wordt aan huis bezorgd. Was de koolbladeren en zet ze op met ruim kokend water met zout en kook ze ongeveer 6 minuten zacht en hanteerbaar. Snij de rest van de kool in fijne reepjes. U heeft er straks ongeveer 4 ons van nodig. Maak de ui schoon en snijd deze fijn

Bereidingswijze

Verdeel de verse worst in acht gelijke delen. Wikkel elk hiervan in een koolblad en zet ze vast met een cocktailprikker. Braad ze snel aan in een braadpan met wat boter. Haal ze vervolgens uit de pan en leg ze apart. Fruit de ui in de boter tot deze glazig wordt. Voeg de tomatenpuree toe en laat het geheel even doorbraden zodat de tomatenpuree gaar wordt (anders is hij te zuur). Voeg nu de rest van de kool toe, samen met de wortel en de knoflook. Laat even stoven op matig vuur met een deksel op de pan. Breng het geheel op smaak met zout, peper uit de molen en wat kerriepoeder (niet overdrijven!). Leg de rolletjes weer in de pan en giet er dan de bouillon bij. Breng aan de kook. Laat de rolletjes toegedekt in ongeveer 20 minuten op en klein vuur gaar worden. Klaar!

Serveertip

Serveer met rijst of aardappelpuree. Een witte, iets milde en fruitige wijn past hier goed bij. Een Spaanse Viña Sol bijvoorbeeld. Of misschien een Italiaanse Verdicchio.

Bron

Http://www.meerdanvlees.nl/index.php?target=products&product_id=300



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van tevredenria
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top