Echte hete bliksem met twentse bakbloedworst

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 26-09-2009
  • Echte hete bliksem met twentse bakbloedworst

    Echte hete bliksem met twentse bakbloedworst

    Echte hete bliksem met twentse bakbloedworst

Een eeuwenoud, puur Hollands recept. Door het gebruik van appels en peren bevat het gerecht veel vocht, waardoor het lang zijn hoge temperatuur behoudt. Daaraan dankt het waarschijnlijk zijn naam. In het oosten en in Duitsland is de naam "hemel en aarde" gangbaar, waarbij hemel verwijst naar de appels die in de lucht groeien en aarde naar de aardappels. In het noorden van Nederland is hete bliksem bekend onder de naam: "stamppot zoetappeltjes" (waarbij alleen zoete appels worden gebruikt) of als "pronkjewail" (gemaakt van gedroogde en gewelde appeltjes). Voor de smaak wordt vaak keukenstroop toegevoegd.

Twee dingen kunnen lastig zijn bij de inkoop: Niet iedere groentenboer verkoopt nog renetten. En de bakbloedworst....dat is een ambachtelijk, traditioneel stukje vlees dat je toch echt moet halen bij de vakman. Ik koop de mijne in Twente. En ik hoef mijn deur er niet voor uit, sinds dat meerdanvlees.nl on-line is!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Benodigdheden voor 4 personen:

1 Kilo Goudrenetten
500 gram handperen
2 Kilo aardappelen
400 gram dobbelsteenspekjes
nootmuskaat
zout & peper
8 dikke plakken bakbloedworst
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een stamper zou wel handig zijn...

Voorbereiding

Haal goeie appels en ECHTE ambachtelijke bakbloedworst!! Ik koop deze on-line bij meerdanvlees.nl

Bereidingswijze

Schil de appels en de peren, bak de spekjes even flink aan en doe er dan de appels en peren bij, schil de aardappelen, kook ze en maak er puree van. Doe de inmiddels tot moes gekookte appelen bij de puree, snij de bakbloedworst in 6 plakken van 1 cm en bak ze aan, de peren en spekjes door de puree en even stampen. Kruiden naar smaak toevoegen.

Bron

http://www.meerdanvlees.nl/index.php?target=products&product_id=328

Serveertip

Sommige kookliefhebbers vinden het beter om de aardappels niet te pureren maar te stampen (zie foto). Dat is een heer goed toepasbare variant. Een tip voor wijn? Hmm...da`s een goeie! Natuurlijk dronk men hierbij in Nederland geen wijn, zo traditioneel is het recept wel. Maar aan de andere kant is het natuurlijk wel het proberen waard! Wij zeggen: Cider! Dat lijkt er nog het beste bij te passen!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten