De perfecte gehaktbal uit de oven

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 16-09-2009
  • De perfecte gehaktbal uit de oven

    De perfecte gehaktbal uit de oven

    De perfecte gehaktbal uit de oven

  • De perfecte gehaktbal uit de oven

    De perfecte gehaktbal uit de oven

    De perfecte gehaktbal uit de oven

De perfecte gehaktbal: geen gedoe met draaien om te zorgen dat de ballen niet verbranden, gewoon lekker in de oven! Een lekker krokant korstje met een zachte binnenkant.
Dit is een basisrecept voor gehaktballen uit de oven. Je kunt hierop variëren door ingrediënten toe te voegen aan het gehakt. Maak bijvoorbeeld eens Oosterse ballen door er korianderzaad, komijnzaad en kurkuma (tumeriek) aan toe te voegen. Of probeer het recept voor Italiaanse ballen zoals hierna aangegeven. Het maken van gehaktballen is eigenlijk vrij simpel. Onthoud dat de textuur van de ballen met rauw gehakt hetzelfde is als de textuur van de ballen in de pan. Als de ballen uit elkaar vallen terwijl je ze maakt, doen ze dat zeker in de pan. Zorg dus dat je goede, stevige ballen maakt. Lijkt het geheel te droog? Voeg dan een eetlepel melk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe.

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor 5 gehaktballen:

250 gram gemengd gehakt
250 gram rundergehakt
50 gram paneermeel
1 ei
2 teentjes knoflook
40 gram bakboter
Zout en peper naar smaak
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel nootmuskaat
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Meng het rundergehakt met het gemengde gehakt in een kom.
Pel de knoflook.
Haal ze door een knoflookpers en voeg dit toe aan het gehakt.
Voeg het ei, de kruiden, zout en peper en het paneermeel toe.
Kneed met je handen tot een grote bal.
Dit is het punt waarop je kijkt of het gehakt de juiste dichtheid heeft. Kneed vijf ballen van het gehakt (of meer, als je kleine ballen maakt). Vallen ze uit elkaar? Dan zijn ze óf te droog óf te nat, voeg melk of paneermeel toe.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Smelt de boter in een braadpan.
Bak de ballen op middelhoog vuur aan de buitenkant in ongeveer 5 minuten bruin.
Zet het vuur uit.
Zet de pan 30 minuten in de oven. Draai de ballen dan even om en laat ze nog 15 minuten bakken in de oven.
Haal de pan uit de oven.

Toscaanse ballen

Volg bovenstaand recept, maar voeg aan het gehaktmengsel 50 gram fijngesneden salami toe.
Bak op dezelfde manier.

Bron

www.yummyinmytummy.nl

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten