Marokkaanse harira

  • Marokkaans, Soep
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 12-09-2009
  • Marokkaanse harira

    Marokkaanse harira

    Marokkaanse harira

Een klassieke Marokkaanse gebonden soep die vooral tijdens de vastenmaand Ramadan wordt gegeten door Marokkaanse gezinnen.
De vasten wordt dan "verbroken" met deze soep met daarbij b.v. schaaltjes dadels, hardgekookte eieren en chebakia (Marokkaans traditioneel honinggebak).

Deel dit recept

Ingrediënten
200 gram lams- of rundvlees;
100 gram kikkererwten (1 nacht laten weken in wat water);
100 gram linzen;
50 gram ronde rijst of vermicelli;
500 gram tomaten;
1 eetlepel tomatenpuree;
1 bosje verse koriander;
1 bosje platte peterselie;
1/2 bosje selderij;
1 ui;
1 mespunt kaneelpoeder;
1 koffielepel kurkuma;
1/2 koffielepel gemberpoeder;
1/2 koffielepel "smen" of gewone roomboter (zie voor het recept van "smen" de link onder dit recept);
1 eetlepel zonnenbloemolie;
75 gram bloem;
zout en peper naar smaak;
(of 3 rundvleesbouillonblokjes);
evt. 1 losgeklopt ei;
het sap van 1/2 citroen;
2 liter water.

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Snijd het vlees in kleine stukjes en hak de platte peterselie, de verse koriander, de selderij en de ui fijn.
Doe alles in een kookpan en voeg daar de kikkererwten (eerst velletjes er af halen), de linzen, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de kurkuma, de smen of roomboter, de zonnenbloemolie, de van velletjes ontdane, in een keukenmachine gemalen tomaten, de tomatenpuree en peper en zout naar smaak (of de bouillonblokjes) aan toe.
Roer alles door elkaar.
Giet er dan 2 liter water bij, breng aan de kook en zet het gas laag.
Laat zachtjes koken totdat kikkererwten en vlees gaar zijn.
(in een snelkookpan duurt dat ongeveer 20-30 minuten)

Bereidingswijze

Maak in een kommetje een papje van 50 gram bloem en 1 dl. lauw water.
Goed roeren zodat je een glad mengsel zonder klontjes krijgt.

Voeg al roerend het bloempapje én de ronde rijst of de vermicelli toe aan de harira.
Laat de soep nog ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.

Proef of er genoeg zout en peper in de soep zit; de soep moet gebonden zijn maar niet dik. Voeg wat extra water toe als ze te dik is.
Roer er het sap van 1/2 citroen doorheen.
Roer er evt. op het laatst een losgeklopt ei doorheen.

Bron

http://marokkaansarabisch-koken.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=63721&Marokkaanse-har

Serveertip

Dien de soep op in mooie soepkommen en geef er dadels, gedroogde vijgen, chebakkia en Marokkaans brood bij.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten