maaltijdsalade blauwe kaas, appel, en gekarameliseerde walno
- Amerikaans, Hoofdgerecht
- 0-10 min.
Dit is een heerlijke salade die ik in de VS heb leren kennen. Smullen!
Ingrediënten 4 recipe.people
400 gr luxe sla (krulsla o.i.d.)150 gr schimmelkaas
100 gr walnoten
100 gr suiker
5 el water
2 appels
4 el olijfolie extra vierge
1 el balsamico-azijn
1 el mosterd
peper, zout
2 teentjes knoflook, gepeld
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 569,46 kcal |
Koolhydraten | 37,57 g |
Eiwitten | 13,10 g |
Vetten | 39,62 g |
Benodigdheden
Garde, schaalVoorbereiding
Het maken van de gekarameliseerde walnoten: Doe de noten, de suiker en het water in een pan met dikke bodem. Verwarm de inhoud langzaam op een middelmatig en vooral niet te hete hittebron. Laat de suiker zonder te roeren smelten en eerst een gele kleur krijgen. Na ongeveer 10-12 minuten is de kleur goudbruin geworden. Dat is het moment om de inhoud van de pan over de bakplaat uit te gieten. Zorg dat de zeer hete gekarameliseerde suikerlaag overal even dun is. Laat de laag afkoelen en breek hem vervolgens in stukken, of gebruik een hamer om hem in stukken te slaan.
Klop een dressing van de olijfolie, de azijn, de mosterd en peper en zout naar smaak. Pers de knoflook er bovenuit.
Bereidingswijze
Snijd de appel in zeer dunne plakjes. Schep de sla op een bord (of in een lage schaal). Brokkel hier de schimmelkaas overheen, leg er de plakjes appel op, en strooi er de (afgekoelde!) gekarameliseerde walnoten overheen.
Bron
Restaurantje in de Verenigde Staten
Serveertip
Wanneer je het als diner eet, kun je er gebakken aardappeltjes (in de schil) bij serveren - dit is hoe je het in de VS ook krijgt. Voor een lunch/brunchgerecht kun je er stokbrood bij serveren.
In plaats van walnoten zou je ook andere noten kunnen gebruiken.
In plaats van appel zou je peer door de salade kunnen doen.