Sauerbraten "suddervlees"

  • Duits, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 30-08-2009

Sauerbraten, ook wel zoer vleis

Is de jeugd nog bekend met typische streekgerechten in midden-Limburg en het Rijnland? Dat vroegen medewerkers van het Limburgs Museum in Venlo zich af en samen met het Amt fur rheinische Landeskunde in Bonn werd een enquête gehouden onder scholieren tussen 14 en 18 jaar in de omgeving Sittard-Geleen en die van Aken.

De Limburgse jongeren weten nog relatief veel regionale zaken te noemen als vlaai, zuurvlees, asperges (veel geteeld in de streek) en konijn in `t zuur. Bij de Rijnlandse jongeren daarentegen worden streekgerechten als Mohrendurcheinander, Patsch mit Kaaf en Himmel und Aad maar mondjesmaat genoemd. Typisch Rijnlands, aldus het merendeel van de geënquêteerden in Duitsland, zijn friet, doner kebab en pizza. Tot dranken van de eigen regio rekenen de Limburgers bier (Gulpen, Brand, Alfa) en de Rijnlanders cola. Een merkwaardig resultaat, vinden de onderzoekers.

Een zeer Rijnlands gerecht, en daar in de gutbürgerliche Küche nog steeds in ere gehouden, is de Sauerbraten, in Limburg bekend als zoer vleis. Eigenlijk, schrijft het groot Duits kookboek uit de serie Culinaria, is het vreemd dat alleen het zuur benadrukt wordt, want het gaat juist om een geraffineerde combinatie van zoet en zuur. Een goede Sauerbraten staat of valt bij het zuur aan het begin van de bereiding. Minimaal twee tot drie, liefst vier of vijf dagen moet het vlees in wijn en azijn marineren. Hierdoor lossen de collageenvezels op, waardoor het vlees malser wordt. Maar hoe malser het vlees, hoe beter de marinade wordt opgenomen .
Bron --> http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article950051.ece/Sauerbraten,_ook_wel_zoer_vleis

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
* 300 ml rode wijn
* 150 ml rode-wijnazijn
* 2 laurierblaadjes
* 4 kruidnagels
* 1 ui, in stukken
* 1 winterpeen (250 g), geschrapt en in stukken
* 750 g sukadelapjes
* 20 g boter
* 50 g kruidkoek, verkruimeld
* 2 eetlepels appelstroop
* 1 appel, geschild en in stukjes
* azijn
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Breng de wijn met de azijn, laurier, kruidnagels, ui en winterpeen aan de kook en laat 10 minuten koken. Laat vervolgens afkoelen. Doe het vlees in een schaal en schenk de marinade erover. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat een nacht in de koelkast marineren. U kunt het vlees laten marineren tot u het de dag erop gaat bereiden.

Bereidingswijze

Dep het vlees droog met keukenpapier en bewaar de marinade. Verhit de boter in een braadpan, bak het vlees bruin in 5 minuten. Keer halverwege, voeg de marinade toe en laat op zeer laag vuur 1 uur garen. Neem het vlees uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Zeef de marinade en laat op hoog vuur in ca. 5 minuten tot de helft inkoken. Voeg de kruidkoek, de appelstroop en de appel toe. Laat de saus op laag vuur 15 minuten binden. Breng op smaak met peper, zout en azijn. Schenk dit over het vlees. Lekker met rösti en spitskool.

Bron

http://www.ah.nl/recepten/recept?id=568650&course=hoofdgerecht

Serveertip

Gestoofde rode kool en appelcompote zijn traditionele bijgerechten. Speckknödel of Semmelknödel (verkrijgbaar in de Duitse supermarkt) zijn het allerlekkerst bij zo`n stoofpot. Aardappelpuree kan natuurlijk ook .

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

TacoLoco avatar
TacoLoco 18-04-2012

lekkerr!

anna1960 avatar
anna1960 31-10-2011

Gisteren gemaakt. SUPER lekker! Ik ga het zeker vaker maken.

Veertjuh86 avatar
Veertjuh86 01-01-2011

grappig dat ik bij dit gerecht uitkom als ik bij turkse gerecht op doner kebab klik... anyway... klinkt goed.. zal hem eens gaan maken... dan hoef ik niet meer naar me moeder toe voor zuur vlees hahah

onceinalifetime avatar
onceinalifetime 12-12-2009

En stoofpotten maak ik altijd een dag van te voren (volledige stooftijd dan al en langzaam laten afkoelen), om ze de volgende dag weer eveneens super-langzaam op te warmen. Niet alleen trekken alle smaken dan nog rijker in, maar het garandeert dat het vlees -ook lamsstoof- een paar keer door de kritieke temperatuur-zone heengaat waarop het bindweefsel smelt, hetgeen het vlees altijd botermals maakt...(zelfs vlees van onverhoopt wat mindere kwaliteit) Bron --> Sanne http://bikkenenbuizen.web-log.nl/bikken_buizen/2009/12/stoofvlees-herg.html#comments

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten