1. Home
  2. Recepten
  3. Griekse keuken
  4. Griekse kip met feta uit de oven

Griekse kip met feta uit de oven

Door: hcjw

  • Grieks,
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 23-08-2009

Ingrediënten 3 personen


600 gram kipfilet
250 gram feta
500 gram tomaten (ongeveer 7 normaal formaat tomaten)
300 gram aubergine (ongeveer één normaal exemplaar)
400 gram uien (drie flinke exemplaren)
5 dikke teentjes knoflook
rozemarijn en oregano als kruiden
gemalen zeezout (om de knoflook chemisch te binden)
een paar scheuten balsimico azijn (eventueel te vervangen door droge witte wijn)
een eetlepel suiker



Even wat voorbereidingswerk, maar lekker ...

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd de tomaten in mooie, gelijke schijfjes.
Snijd de uien in gelijke schijfjes en druk uit de schijfjes ringen.
Pel de teentjes knoflook en bestrooi ze met gemalen zeezout. Maak je geen zorgen om het zout: dat wordt gebonden aan de knoflookmoleculen en verliest hierdoor bijna al haar kracht. Het gerecht wordt dus niet zouter door dit gebonden zou. Je kunt de knoflook nu snijden zonder dat deze bitter wordt. Eventueel voeg je wat extra zout toe tijdens het snijden. Het snijdsel mag namelijk niet nat worden, dat duidt op te weinig zout.
Snijd de aubergine in gelijke schijfjes.
Snijd de verse rozemarijn heel fijn.
Snijd de kipfilet in lange, gelijke repen.
Snjid de feta in gelijke blokjes.

Bereidingswijze

Neem een ruime ovenschotel en vet deze in met olijfolie.
Leg er de schijfjes tomaat in.
Verwarm in een pan de olie en fruit hierin de uienringen met de suiker en roer goed om.
Laat de uien bruinen door af en toe om te roeren.
Als ze mooi bruin zijn, over de tomaten in de ovenschaal scheppen.
In diezelfde pan giet je weer een scheut olijfolie.
Wrijf de schijfjes aubergine aan beide zijden in met de fijngesneden knoflook.
Bak de schijfjes in twee minuten per zijde op hoog vuur aan.
Let goed op dat de knoflook niet verbrandt, hij mag bruin worden maar niet zwart.
Leg daarna de schijfjes op de uienringen in de ovenschaal.
Giet weer een scheut olijfolie in de bakpan en bak de reepjes kipfilet rondom bruin. Elke zijde twee minuten op hoog vuur. Het vlees hoeft niet gaar te worden, want het gaat straks nog de oven in. Je hoeft alleen maar een goudbruin randje te bakken.

Om ze mooi bruin te krijgen gebruik je drie technieken:

Zorg dat de pan goed warm is, bijna heet zelfs en bak niet alle stukjes tegelijkertijd. Zorg er dus voor dat je tussenruimte tussen de stukjes hebt: Dan kunnen de uitgebakken vleessappen goed verdampen. Bedenk ook dat een pan afkoelt als je er koud vlees in legt, en als je dus weinig vlees erin legt koelt de pan nauwelijks af. Hierdoor behoud je de mooie constante temperatuur die bevorderlijk is voor het rondom bruin bakken.
Bak elke zijde één keer. Dus één keer de ene kant en daarna de andere kant. Roer niet in de pan en laat het vlees dus als het ware een beetje "aanbakken".
Voeg een scheut balsimico azijn toe, of, als je dat niet hebt, droge witte wijn. Voeg het toe net nadat het vlees in de pan ligt en laat het snel verdampen. Door de aromatische stoffen in de balsimico krijg je heel snel een mooi goudbruin randje om het vlees. Bovendien verrijkt het de smaak.

Schep de gebraden kipfilet op de aubergine.
Daarover de fijngesneden rozemarijn mooi verdelen.

In de openingen tussen de vleesrepen leg je de stukjes feta.

Voor de typische Griekse smaak strooi je wat oregano er over.
Niet te royaal, oregano overheerst snel en niet iedereen is dol op de smaak.

Dek de schaal af met aluminiumfolie. Je kunt de schaal nu enkele uren in de koelkast bewaren, handig als je eerst nog een glaasje wilt drinken met de gasten. Maar je kunt ook meteen doorgaan.

Zet de afgedekte schaal in een voorverwarmde oven. De temperatuur is 130 graden heteluchtoven of 145 graden in een gasoven.

Bak het gerecht 40 tot 45 minuten, en laat de schaal de hele tijd afgedekt in de oven.

Pas als je schaal uit de oven haalt, gaat de afdekking eraf en kun je meteen serveren.

Bron

Op het web ...



Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hcjw
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top