1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Gebak
  5. Apfelstrudel
  6. Apfelstrudel met vanillesaus

Apfelstrudel met vanillesaus

  • Oostenrijks, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 19-08-2009

Ingrediënten


Voor het deeg:
300 gr patentbloem + bloem om het werkblad te bestuiven
1 groot ei
3 eetlepels plantaardige olie
125 ml handwarm water

Voor de vulling:
1 kruidnagel of 1 mespunt kruidnagelpoeder
schil van 1 citroen
100 gr oud witbrood
1,5 kg friszure appels
200 gr boter + boter om mee in te vetten
100 gr rozijnen
1/2 borrelglas Strohrum
2 theelepels kaneel
200 gr suiker

Vanillesaus

Ingrediënten:

1/4 liter melk
1/8 liter melk
60 gr suiker
3 eieren
1 zakje vanillesuiker


Verder heb je nodig


Een oud tafellaken van ca. 150 x 75 cm


De originele apfelstrudel.
Best veel voorbereiding, maar daarna heb je ook wat !

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bestuif een ruim werkblad met bloem.
Maak het deeg van bloem, ei, 1 eetlepel olie en water.
Het deeg is klaar wanneer het makkelijk loslaat van het werkblad.
Kneed het deeg in de vorm van een afgeplatte bal, besprenkel het met 1/2
eetlepel olie,
dek af met een verwarmde schaal en laat 45 minuten rusten.
Stamp de kruidnagel in een vijzel fijn of gebruik 1 mespunt kant-en-klaar
gemalen kruidnagel.
Rasp de schil van de citroen.
Pluk het brood in kleine stukjes en bak het al omscheppend in ca. 25 gr hete
boter goudbruin.
Verkruimel het brood met een vork nog wat fijner.
Schil de appels.
Verwijder de steelaanzetten en de klokhuizen en snijd de appels in
schijfjes.
Span het doek over een tafelblad en bestuif royaal met bloem.

Bereidingswijze

Leg het deeg in het midden van het doek en rol het enigszins langwerpig uit.
Verdeel er 1/2 eetlepel olie over.
Steek nu de handen met de rugkant naar boven onder het deeg en rek het deeg
vanuit het midden voorzichtig op tot iets over de rand van de lange zijde
van de tafel.
Zet het deeg vast en rek het vervolgens op dezelfde wijze op naar de
tegenovergelegen tafelrand,
zonder dat het daarbij scheurt.

Besprenkel tijdens het spannen het deeg met de resterende olie.
Ga hiermee door tot u een deeglap hebt van ca. 75 x 100 cm.
Snijd de dikke deegranden weg en verdeel 100 gr gesmolten boter over het
deeg.
Beleg het deeg met de appelschijfjes; houd daarbij eenderde deel aan de
korte zijde vrij.
Verdeel achtereenvolgens de rozijnen en het citroenrasp over de
appelschijfjes.
Besprenkel de vulling met de rum, verdeel er de fijngemalen kruidnagel over
en bestrooi met de kaneel en de suiker.
Til het doek aan de korte zijde die tot aan de rand met vulling belegd is op
en houd het in een vloeiende beweging zo hoog dat de strudel zichzelf
oprolt.

Vouw beide uiteinden van de deegrol om en druk licht aan zodat de vulling er
tijdens het bakken niet uitloopt.
Bestrijd een bakblik met boter en snijd afhankelijk van het formaat van het
bakblik de strudel in 2 of 3 stukken.
Leg op het bakblik en verdeel er de resterende, gesmolten boter over.

Bak de strudel in een voorverwarmde oven van 175 graden in ca. 35 - 45 minuten gaar.

Bereiding vanillesaus:
Verhit in een kwart liter melk 60 gr suiker (laat net niet koken).
Klop intussen 2 eidooiers, 1 heel ei, 1 zakje vanillesuiker en 1/8 liter
melk door elkaar.
Giet het vanillemengsel bij de hete melk, verwarm op laag vuur,
neem van het vuur en laat nog 10 minuten staan.
Giet de saus door een fijne zeef en houd au bain marie warm tot gebruik of
serveer koud.
(Schrik niet wanneer de saus erg vloeibaar blijft. Dat is namelijk de
bedoeling.)

Bereidingstijd: circa 25 minuten

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Bestrooi de strudel met suiker en serveer warm met de vanillesaus.

Bron

Ik weet het niet meer



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top