Echte griekse(!) moussaka

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 17-08-2009
  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

  • Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

    Echte griekse(!) moussaka

Ovenschotel Moussaka volgens een écht, Grieks recept.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden
Zout en vers gemalen peper
Circa 50 gram bloem om te paneren
Circa 3 dl olijfolie
2 middelgrote uien, gepeld en in plakken
450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt)
4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt.
3 eetlepels tomatenpuree
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
1 snufje kaneel

Voor de saus:
15 gr boter
25 gr bloem
3dl melk
zout en peper
snufje nootmuskaat
2 eieren, losgeklopt
3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal, grote bakpan, Snijplank.

Bereidingswijze

Verhit vijf eetlepels olie in een pan met zware bodem en doe er wanneer de olie heet is op een matig vuur de aubergineplakken in. Schenk telkens wat olie in de pan wanneer u de rest bakt. Leg de aubergine plakken even opzij. Doe nog wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin. Doe er het lamsgehakt bij en laat al roerend gelijkmatig bruin bakken. Voeg er de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden , de kaneel en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat de vleessaus 20-25 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is.

Smelt de boter voor de saus, roer er de bloem door en schenk er wanneer zicht een gladde pasta gevormd heeft, al roerend de melk erbij. Breng op smaak met zout,peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, laat 2 minuten pruttelen, laat vervolgens iets afkoelen en klop de eieren erdoor. Leg eerst een derde van de aubergineplakken op de bodem van een ondiepe, vuurvaste schaal. Dek af met de helft van de vleessaus. Leg er dan weer aubergines op. Dan de rest van de vleessaus en de rest van de aubergines. Schenk de bechamelsaus over het geheel en strooi er de kaas op. Zet de schaal op een rooster en laat het gerecht dan 35-40 minuten bakken op een voorverwarmde oven van 190 graden.

Serveertip

Lekker met een griekse salade
Tip: Serveer de moussaka met een plak feta erop.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Kaliraki avatar
Kaliraki 03-05-2021

dit is niet de Griekse mousaka, maar een variant. Bij die ik maakte in het Griekse restaurant in Leros werden de schijven aubergine eerst door beslagje van bloem, water, ei gehaald voordat ze gebakken werden. Zijn ze ook niet meer zo vet. In de ovenschotel gaan eerst schijfjes aardappel, aubergine, gehaktsaus, sterke geraspte kaas, weer aubergine, aardappelschijfjes en daaroverheen de bechamelsaus met weer geraspte kaas. Niet te veel uien maar wel knoflook bij het vlees.

LouiseYvonne avatar
LouiseYvonne 15-05-2019

Ik heb geleerd dat de aardappelvariant een goedkope variant is voor diegenen die zich geen vlees konder veroorloven....

Lauriemans avatar
Lauriemans 05-11-2018

Om eerlijk te zijn snap ik niet dat dit recept zo goed beoordeeld is, dit is geen grieks recept

Manuvroom avatar
Manuvroom 24-03-2018

Heel lekker en door geen aardappel te gebruiken koolhydraat arm. Deze moussaka staat al een paar keer op de tafel te glimlachen. Top recept.

Lucies avatar
Lucies 15-08-2017

Ik mis in dit recept de aardappelschijfjes? Die horen er toch écht in??? Gewoon toevoegen in de laagjes in de ovenschotel maar denk ik..

Smurfin1974 avatar
Smurfin1974 20-03-2016

Ik moet zeggen dat de reacties van de meeste toch echt kloppen, ik had al extra zout en peper erop gedaan en de aubergines in gewicht geminderd naar 500 gram en 500 gram aardappelschijfjes en meer kaas aan gebracht en toch moet ik zeggen dat de aubergines heel flauw waren. Ik denk zelf dat als je de aubergines wast, droog dept en dan zeezout erover heen doet 30 minuten intrekken en niet meer de aubergines wast dat je dan wat smaak behoud. De heren hier konden het niet waarderen sorry.

Delarosa avatar
Delarosa 06-01-2016

Vanavond gemaakt maar geen succes hier... Flauw, smakeloos en weinig Grieks aan was het commentaar... Zelf vond ik het best lekker, met wat extra peper en zout maar da's natuurlijk ieders eigen smaak.

zizypha avatar
zizypha 06-01-2016

Fijn dat het goed gelukt is. Nog even een opmerking nav een opmerking hieronder "vettig".Aubergine is dol op vet, ja dat klinkt raar maar het is echt waar. Hoe meer vet je gebruikt hoe vetter het wordt want de aubergine neemt het allemaal op. Om het minder vettig te maken, een anti aanbakpan gebruiken.GEEN laagje olie in de pan maar de plakken aubergine inkwasten met olie. (Aan 1 kant, de onderkant). Is die kant gebakken dan pas de bovenkant inkwasten en de plakken omdraaien. Overigens grillen ingesmeerd met olieop dezelfde manier kan ook.Zo wordt het ook minder vettig. Probeer maar eens. Succes allemaal! C

FemWen avatar
FemWen 06-01-2016

De mousaka was goed gelukt, wel goed dat er bij staat de aubergines van het vocht te onttrekken!! (Y)

Arkhon avatar
Arkhon 06-11-2015

Heerlijk gerecht!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten