1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden
Zout en vers gemalen peper
Circa 50 gram bloem om te paneren
Circa 3 dl olijfolie
2 middelgrote uien, gepeld en in plakken
450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt)
4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt.
3 eetlepels tomatenpuree
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
1 snufje kaneel
Voor de saus:
15 gr boter
25 gr bloem
3dl melk
zout en peper
snufje nootmuskaat
2 eieren, losgeklopt
3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt
Ovenschaal, grote bakpan, Snijplank.
Ovenschotel Moussaka volgens een écht, Grieks recept.
Verhit vijf eetlepels olie in een pan met zware bodem en doe er wanneer de olie heet is op een matig vuur de aubergineplakken in. Schenk telkens wat olie in de pan wanneer u de rest bakt. Leg de aubergine plakken even opzij. Doe nog wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin. Doe er het lamsgehakt bij en laat al roerend gelijkmatig bruin bakken. Voeg er de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden , de kaneel en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat de vleessaus 20-25 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is.
Smelt de boter voor de saus, roer er de bloem door en schenk er wanneer zicht een gladde pasta gevormd heeft, al roerend de melk erbij. Breng op smaak met zout,peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, laat 2 minuten pruttelen, laat vervolgens iets afkoelen en klop de eieren erdoor. Leg eerst een derde van de aubergineplakken op de bodem van een ondiepe, vuurvaste schaal. Dek af met de helft van de vleessaus. Leg er dan weer aubergines op. Dan de rest van de vleessaus en de rest van de aubergines. Schenk de bechamelsaus over het geheel en strooi er de kaas op. Zet de schaal op een rooster en laat het gerecht dan 35-40 minuten bakken op een voorverwarmde oven van 190 graden.
Lekker met een griekse salade
Tip: Serveer de moussaka met een plak feta erop.
LouiseYvonne 15-05-2019
Ik heb geleerd dat de aardappelvariant een goedkope variant is voor diegenen die zich geen vlees konder veroorloven....
Lauriemans 05-11-2018
Om eerlijk te zijn snap ik niet dat dit recept zo goed beoordeeld is, dit is geen grieks recept
Manuvroom 24-03-2018
Heel lekker en door geen aardappel te gebruiken koolhydraat arm. Deze moussaka staat al een paar keer op de tafel te glimlachen. Top recept.
Lucies 15-08-2017
Ik mis in dit recept de aardappelschijfjes? Die horen er toch écht in??? Gewoon toevoegen in de laagjes in de ovenschotel maar denk ik..
Smurfin1974 20-03-2016
Ik moet zeggen dat de reacties van de meeste toch echt kloppen, ik had al extra zout en peper erop gedaan en de aubergines in gewicht geminderd naar 500 gram en 500 gram aardappelschijfjes en meer kaas aan gebracht en toch moet ik zeggen dat de aubergines heel flauw waren. Ik denk zelf dat als je de aubergines wast, droog dept en dan zeezout erover heen doet 30 minuten intrekken en niet meer de aubergines wast dat je dan wat smaak behoud. De heren hier konden het niet waarderen sorry.