Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Griekse keuken
  5. Moussaka
  6. Echte griekse(!) moussaka

Echte griekse(!) moussaka

Door: looniej

  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 17-08-2009

Ingrediënten 6 personen


1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden
Zout en vers gemalen peper
Circa 50 gram bloem om te paneren
Circa 3 dl olijfolie
2 middelgrote uien, gepeld en in plakken
450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt)
4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt.
3 eetlepels tomatenpuree
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
1 snufje kaneel

Voor de saus:
15 gr boter
25 gr bloem
3dl melk
zout en peper
snufje nootmuskaat
2 eieren, losgeklopt
3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt


Verder heb je nodig


Ovenschaal, grote bakpan, Snijplank.

Moussaka
Selfmade moussaka!

Ovenschotel Moussaka volgens een écht, Grieks recept.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit vijf eetlepels olie in een pan met zware bodem en doe er wanneer de olie heet is op een matig vuur de aubergineplakken in. Schenk telkens wat olie in de pan wanneer u de rest bakt. Leg de aubergine plakken even opzij. Doe nog wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin. Doe er het lamsgehakt bij en laat al roerend gelijkmatig bruin bakken. Voeg er de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden , de kaneel en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat de vleessaus 20-25 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is.

Smelt de boter voor de saus, roer er de bloem door en schenk er wanneer zicht een gladde pasta gevormd heeft, al roerend de melk erbij. Breng op smaak met zout,peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, laat 2 minuten pruttelen, laat vervolgens iets afkoelen en klop de eieren erdoor. Leg eerst een derde van de aubergineplakken op de bodem van een ondiepe, vuurvaste schaal. Dek af met de helft van de vleessaus. Leg er dan weer aubergines op. Dan de rest van de vleessaus en de rest van de aubergines. Schenk de bechamelsaus over het geheel en strooi er de kaas op. Zet de schaal op een rooster en laat het gerecht dan 35-40 minuten bakken op een voorverwarmde oven van 190 graden.

Tags, , ,

Serveertip

Lekker met een griekse salade
Tip: Serveer de moussaka met een plak feta erop.



Deel dit recept

Reacties (38)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van looniej
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top