ras el-hanout balletjes
- Arabisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Heerlijk kruidige gehaktballetjes,geef ze met tzaziki en gekruide couscous,waarvan het recept nog volgt.Ik gebruik lamsgehakt,maar het smaakt ook prima met rundergehakt.
Gebruik voor de ras el-hanout specerijen van goede kwaliteit uit de Marokkaanse winkel.
Ingrediënten 4 personen
Voor de ras el-hanout oftewel het hoofd van de winkel :2 theel kruidnagelpoeder - 2 theel cayennepeper - 8 theel gemalen piment - 8 theel gemalen komijn - 8 theel gemberpoeder - 8 theel kurkuma - 8 theel gemalen zwarte peper - 8 theel gemalen kardemon - 12 theel gemalen kaneel - 12 theel gemalen koriander - 24 theel gemalen nootmuskaat.
Meng alles goed en bewaar op een donkere plek in goed afgesloten pot.
De balletjes:
400 g lamsgehakt,
2 zeer fijngehakte uien,
2 fijngehakte tenen knoflook,
60 g pijnboompitten,
4 eetl ras el-hanout,
scheut vers limoensap,
zout,
versgemalen peper,
olijfolie.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 497,10 kcal |
Koolhydraten | 21,39 g |
Eiwitten | 26,30 g |
Vetten | 31,60 g |
Benodigdheden
vijzel
pot.goed afsluitbaar
grote koekenpan
kom
keukenpapier
Bereidingswijze
Stamp de pijnboompitjes fijn in de vijzel,doe de knoflook en de ras el-hanout erbij en stamp die even mee.
Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui met het pijnboompitten-mengsel glazig.
Doe in een kom en veeg de pan schoon met keukenpapier.
Voeg het gehakt,het limoensap,zout en wat versgemalen peper bij het pijnboompittenmengsel in de kom en kneed goed door.
Vorm hiervan kleine balletjes ter grootte van een walnoot en druk ze een beetje plat.
Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan en bak de gehaktrondjes bruin en gaar.
Bron
Fatima.
Serveertip
Met tzaziki en gekruide couscous.Laat couscous wellen in kippenbouillon.Rooster 4 theel ras el-hanout in droge pan,zet opzij.Bak 1 courgette glazig in olijfolie,roer de ras el-hanout erdoor+3 eetl fijngehakte gedroogde dadels+de losgeroerde couscous.