1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Pan Bagnat

Pan Bagnat

  • Frans, Lunch/Brunch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 02-08-2009

Ingrediënten 6 personen


1 dl olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 grote aubergine
1 grote courgette
zout, peper
1 pot geroosterde paprika`s (à 465 g, uitlekgewicht 345 g)
10 takjes basilicum
2 bosjes waterkers of 2 zakjes à 75 g
150 g verse (buffel)mozzarella
6 zongedroogde tomaten op olie
1 langwerpig of rond, bol brood
4 el (olijven)tapenade
3 el pesto
extra nodig
keukenpapier
aluminiumfolie
evt. plasticfolie



Lekker zomerbrood, bij buffet, picknick of lunch

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Groenten grillen
Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Meng de olijfolie met de knoflook. Snijd de aubergine en courgette overlangs in plakken van ½ cm dikte. Bestrooi de aubergine- en courgetteplakken met zout en peper. Bestrijk de plakken dun met de knoflookolie in en leg ze op het ingevette ovenrooster. Schuif ze in het midden van de oven en grill ze 3-4 min. of tot ze mooi bruin geroosterd zijn. Keer ze en rooster de andere kant ook ± 3 min. Laat de plakken afkoelen.

2. Vulling voorbereiden
Laat de paprika`s uitlekken en snijd ze open, zodat je ze goed kunt openvouwen. Haal de blaadjes basilicum van de takjes. Verwijder de dikke steeltjes van de waterkers, laat dunne steeltjes gewoon zitten. Laat de mozzarella uitlekken en snijd de kaas in dunne plakken. Laat de gedroogde tomaten op keukenpapier uitlekken en snijd ze in reepjes.

3. Brood uithollen
Snijd het brood in de lengte open en klap het open. Trek of snijd het broodkruim eruit, zodat je een dikke korst van ± 3 cm overhoudt. Het broodkruim kun je drogen (in de zon of op de verwarming) en als paneermeel gebruiken.

4. Brood vullen
Bestrijk de binnenkant van het brood dun met wat knoflookolie en een laagje tapenade. Bedek de bodem met een laagje waterkers. Leg daar eerst de aubergine op, bedek met basilicumblaadjes, daarop gedroogde tomaten en daarop mozzarella. Maak nu een laagje van plakken courgette en bestrijk dit met wat pesto. Beleg met geroosterde paprika en eindig met nog een laagje waterkers. Klap nu het brood dicht. Druk het stevig aan en verpak het strak in aluminiumfolie. Leg het minimaal 2 uur in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken. Je kunt het ook een dag van tevoren maken en 1 nacht in de koelkast leggen. Snijd het brood in 8-10 stukken en serveer direct of pak in folie voor de picknick.

Serveertip

Heb je geen tijd om het brood wat langer van tevoren te maken, leg het dan zo lang mogelijk `verzwaard` koel weg, zodat het vocht (en dus de smaak) sneller in het brood trekt. Leg hiervoor bijvoorbeeld een bord met daarop een conservenblik op het brood

In de authentieke `pan bagnat` zit tonijn. Van deze vegaversie kun je heel makkelijk een visversie maken. Laat een blikje tonijnmoot (op olie) uitlekken en verdeel de vis tussen de groenten (aubergine en tomaat). Je kunt dan eventueel de mozzarella weglaten

Bron

Delicious



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marisa3


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marisa3
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top