Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Belgische keuken
  5. Varkenshaas
  6. Varkenshaas met Trappistenbiersaus

Varkenshaas met Trappistenbiersaus

Door: will_s

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 30-07-2009

Ingrediënten 4 personen


Scheut bakboter
2 varkenshaasjes (à 250 g)
1 ui
100 g spekreepjes
olijfolie
1 flesje trappistenbier
2 takjes rozemarijn
1 laurierblaadje
200 ml vleesjus
2 el suiker
1 limoen



In de middeleeuwen is abdijbier ontstaan, dat in kloosters werd gebrouwen.
In België zijn zes kloosters waar nog steeds gebrouwen wordt.
Dit bier was in de middeleeuwen populair, omdat water toen vaak
verontreinigd was.
Het brouwen van bier leverde dan ook veel voordelen op, aangezien het
brouwproces ervoor zorgde dat de bacteriën dood gingen.
Het kwam schijnbaar niet bij iemand op dat de verhitting ervoor zorgde dat
de bacteriën stierven en dat je dit dus ook bij water zou kunnen doen...
Doorgaans zijn er twee types, een zoete donkerbruine (dubbel) en een
scherpere en over het algemeen zwaardere hoogblonde (tripel).

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden

Bereidingswijze


Verhit de boter in een Koekenpan en bak het vlees zachtjes aan.
Zet het vlees ca 12-15 minuten in de oven.
Pel en snipper de ui.
Bak het spek en de ui in de koekenpan en laat het uitlekken op een zeef.

Maak intussen de saus:
Karamelliseer de suiker.
Blus af met limoensap en het bier.
Laat even zachtjes koken.
Voeg de jus toe en laat de saus doorkoken.
Snijd de rozemarijn heel fijn en voeg deze toe.
Als laatste de ui en spekjes erbij.
Haal het vlees uit de oven en laat even rusten.

Serveertip

Snijd mooie medaillons van de varkenshaasjes en serveer ze met de saus.
Lekker met sperzieboontjes en gekookte aardappelen.

Bron

Rudolph v Veen



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top