1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Regionale keuken
  5. bonenbrij

bonenbrij

Door: ellentje

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 25-04-1999

Ingrediënten 4 personen


400 gram bruine bonen, suiker, zout, 250 gram mager rookspek, 250 gram boerenmetworst, 30 gram bloem, 5 deciliter karnemelk, stroop.Bartje's gevleugelde woorden "*ik bid nie voor brune bon'n" ten spijt, zijn peulvruchten toch veelvuldig terug te vinden in de Drentse streekkeuken, een goed voorbeeld is bonenbrij.
Dit is het favoriete recept van een vriendin uit Drente

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Was de bruine bonen en laat ze in ruim water een nacht weken. Breng de volgende dag de bruine bonen in het weekwater met wat zout aan de kook en laat ze met het spek op een laag vuur in 11/2 uur gaar worden. Laat het laatste uur de metworst meekoken.

Bereidingswijze

Maak van de bloem met wat karnemelk een glad papje en schenk goed roerend, scheutje voor scheutje, de rest van de karnemelk erbij. Haal het spek en de worst uit de pan en roer vervolgens de karnemelksepap door de bruine bonen en bind er het kooknat mee. Warm de bonenbrij goed op, maar laat de brij niet aan de kook komen. Snijd het spek in dobbelsteentjes en de worst in plakjes. Schep de bonenbrij in een schaal en dien op met de spekjes en de plakjes worst erop. Geef de stroop er apart bij.Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ellentje
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top