kaasfondue
- Frans, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 25-04-1999
Deze boerenkaasfondue laat je even terugkeren naar een wintersportgebied in Frankrijk. Je proeft de Franse sfeer!
Ingrediënten 4 personen
*100 gr bakbacon, in kleine blokjes gesneden*1 middelgrote ui (fijngehakt)
*20 gr boter
*2 teentjes knoflook
*4 ons geraspte gruyere (kaas)
*2 ons geraspte emmentaler (kaas)
*1 theelepel citroensap
*2 dl rose wijn
*1 borrelglaasje brandewijn of kirsch (mag zelfs best iets meer zijn)
*braadpan
*fonduepan
*stokbroden
*eventueel augurkjes en uitjes uit het zoet-zuur
PS: altijd wat extra geraspte kaas (bijv. extra belegen) achter de hand houden en wat extra rose wijn om de dikte van de fondue te bepalen.
Benodigdheden
fonduepanbraadpan
Voorbereiding
De binnenkant van de fonduepan met een knoflookteen "invetten".
De stokbroden in blokjes snijden (mogen best wat uitgedroogd zijn)
Bereidingswijze
Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de blokjes bacon even aan. Voeg de ui en de knoflook toe en laat deze even licht fruiten.
Doe dan de kaas, citroensap, de met wat wijn aangelengde maizena en de rest van de wijn in de pan en breng de inhoud al roerend aan de kook.
Dan kan het vuur omlaag en kan de brandewijn toegevoegd worden.
Dit mengsel nog 2 a 3 minuten goed roeren. De kaasfondue is goed wanneer hij/zij net iets draderig wordt!
Serveertip
De kaasfondue daarna over in de fonduepan en serveren met bruinbrood en/of stokbrood (in blokjes).
De borden kun je versieren met augurkreepjes en uitjes (zoet-zuur).
Laatste reacties
Deze was echt verrukkelijk! Voor herhaling vatbaar.
Van alle (vaak kant en klare) kaasfondues was dit toch wel de lekkerste.
ja ja het is weer oud en nieuw, mark en ellen komen vanavond smullen van de heerlijk kaasfondue!!!! ik hoop dat Kuueb het ook lekker vind, groetjes en tot morgen
Echt heerlijk! We waanden ons weer op de ski-pistes!! Sinterklaasavond eten we het zeker weer, het werkt een soort verslavend!
p.s. wat ik nog vergat te vermelden, was dat wij i.p.v. 6 ons, 8 ons kaas gebruikt hebben met zijn vieren, dat raadde de kaasboer me aan en het was dan ook een goede hoeveelheid.
Een heerlijke kaasfondue. Wij hadden er ook nog kerstomaatjes, bleekselderij en champignons bij. De volgende keer maak ik er ook nog een salade bij, als bordvulling. De augurken en uitjes had ik weggelaten. We dronken er rode wijn bij en hadden een heel gezellige avond.
Hoi, Wij[mijn moeder, dochter van 5 en ikzelf] hebben gisteravond jou kaasfondue gegeten. Het was om je vingers bij af te likken en zeer zeker voor herhaling vatbaar. Groetjes Karin