kaasfondue

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 25-04-1999

Deze boerenkaasfondue laat je even terugkeren naar een wintersportgebied in Frankrijk. Je proeft de Franse sfeer!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
*100 gr bakbacon, in kleine blokjes gesneden
*1 middelgrote ui (fijngehakt)
*20 gr boter
*2 teentjes knoflook
*4 ons geraspte gruyere (kaas)
*2 ons geraspte emmentaler (kaas)
*1 theelepel citroensap
*2 dl rose wijn
*1 borrelglaasje brandewijn of kirsch (mag zelfs best iets meer zijn)
*braadpan
*fonduepan
*stokbroden
*eventueel augurkjes en uitjes uit het zoet-zuur

PS: altijd wat extra geraspte kaas (bijv. extra belegen) achter de hand houden en wat extra rose wijn om de dikte van de fondue te bepalen.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
fonduepan
braadpan

Voorbereiding

De binnenkant van de fonduepan met een knoflookteen "invetten".
De stokbroden in blokjes snijden (mogen best wat uitgedroogd zijn)

Bereidingswijze

Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de blokjes bacon even aan. Voeg de ui en de knoflook toe en laat deze even licht fruiten.
Doe dan de kaas, citroensap, de met wat wijn aangelengde maizena en de rest van de wijn in de pan en breng de inhoud al roerend aan de kook.
Dan kan het vuur omlaag en kan de brandewijn toegevoegd worden.
Dit mengsel nog 2 a 3 minuten goed roeren. De kaasfondue is goed wanneer hij/zij net iets draderig wordt!

Serveertip

De kaasfondue daarna over in de fonduepan en serveren met bruinbrood en/of stokbrood (in blokjes).
De borden kun je versieren met augurkreepjes en uitjes (zoet-zuur).

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

shianna avatar
shianna 19-02-2022

Deze was echt verrukkelijk! Voor herhaling vatbaar.

Christinezoekt avatar
Christinezoekt 10-03-2019

Van alle (vaak kant en klare) kaasfondues was dit toch wel de lekkerste.

garfield_d avatar
garfield_d 31-12-2005

ja ja het is weer oud en nieuw, mark en ellen komen vanavond smullen van de heerlijk kaasfondue!!!! ik hoop dat Kuueb het ook lekker vind, groetjes en tot morgen

jeroengraafland avatar
jeroengraafland 02-12-2000

Echt heerlijk! We waanden ons weer op de ski-pistes!! Sinterklaasavond eten we het zeker weer, het werkt een soort verslavend!

mascarpone avatar
mascarpone 30-01-2000

p.s. wat ik nog vergat te vermelden, was dat wij i.p.v. 6 ons, 8 ons kaas gebruikt hebben met zijn vieren, dat raadde de kaasboer me aan en het was dan ook een goede hoeveelheid.

mascarpone avatar
mascarpone 30-01-2000

Een heerlijke kaasfondue. Wij hadden er ook nog kerstomaatjes, bleekselderij en champignons bij. De volgende keer maak ik er ook nog een salade bij, als bordvulling. De augurken en uitjes had ik weggelaten. We dronken er rode wijn bij en hadden een heel gezellige avond.

cajun_cooking avatar
cajun_cooking 10-10-1999

Hoi, Wij[mijn moeder, dochter van 5 en ikzelf] hebben gisteravond jou kaasfondue gegeten. Het was om je vingers bij af te likken en zeer zeker voor herhaling vatbaar. Groetjes Karin

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten