Provencaalse Runderstoofpot

  • Frans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 12-06-2009

Deze heerlijke fruitige schotel vormt een ideaal wintergerecht,maar ook op minder koude dagen heel erg lekker.
We hebben er deze week nog van gesmuld.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
3 el olijfolie
115g magere spekblokjes
1kg doorregen runderlappen, in blokjes van 4cm
1 grote ui, gesnipperd
2 (of meer) winterwortels, in plakjes
2 rijpe tomaten ontveld,fijngehakt
2tl tomatenpuree
2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
2,5 dl fruitige rode wijn
1,5 dl runderbouillon
1 bouquet garni (laurierblad,peterselie en tijm)
1 kleine ui, met daarin 2 kruidnagels geprikt (of een thee-ei)
geraspte schil en sap van een 1/2 biologische sinaasappel
1 el fijngehakte verse peterselie
zout en versgemalen zwarte peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
koekenpan, slowcooker

Bereidingswijze

Verhit 1 el olie in een grote koekenpan met zware bodem.

Bak op middelhoog vuur al roerend het spek 4-5min. of tot het bruin is en vet vrijgekomen is.

Schep met een schuimspaan het spek in de binnenpan en zet de slowcooker op hoog.

Leg een deel van de blokjes vlees in een enkele laag in de koekenpan (doe de pan niet te vol,want dan stooft het vlees gaar in zijn eigen sappen en wordt het niet bruin).

Bak een portie vlees in 6-8 min. rondom bruin.

Schep een gebakken portie vlees in de binnenpan en braad de resterende porties vlees op dezelfde manier.
Voeg indien nodig extra olie toe.

Doe de resterende olie en de ui in de koekenpan en fruit de ui 5 min. op laag vuur.Voeg de wortels toe en bak ze in 5 min. zacht.

Roer de tomaten,tomatenpuree en knoflook erdoor en schep het geheel dan in de binnenpan.

Schenk de wijn en bouillon erbij en voeg het bouquet garni en de ui met kruidnagels toe.

Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker op laag.

Verwarm alles 5-7uur tot vlees en groenten zacht zijn.

Schep het vet van het oppervlak,voeg zout en peper toe en gooi het bouquet garni en de ui weg.

Roer tot slot de rasp,het sinaasappelsap en de peterselie erdoor.

Om de saus wat meer te binden gebruik je maizena of aardappelzetmeel.

Bron

Catherine Atkinson

Serveertip

Geef er aardappelpuree of nieuwe aardappeltjes en een groene groente bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ggiea avatar
ggiea 03-09-2012

lijkt me heerlijk, bedankt Agnes

Capellenaartje avatar
Capellenaartje 02-03-2012

Wat een heerlijk recept. Neem het graag van je mee!

alidada avatar
alidada 11-08-2009

Lijkt me heerlijk! Ik neem dit recept van je mee naar mijn kookboek en ik ga het een keer maken. Groetjes, Louise

gitte50 avatar
gitte50 30-07-2009

ik ga dit recept uit proberen lijkt me heerlijk

canadutch avatar
canadutch 22-07-2009

Ziet er lekker uit, goede combinatie, neem het recept even mee.

karin11213 avatar
karin11213 13-06-2009

lijkt me lekker, neem het mee

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten