1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Poolse keuken
  5. Poolse griet

Poolse griet

Door: wereldkokers

  • Pools, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 10-06-2009

Ingrediënten 4 personen


4 grietfilets
2 gedroogde abrikozen
1 glas witte wijn
1 rode paprika
vloeibare margarine
zwarte peper
2 venkelknollen
1½ dl. crème fraîche
2 vleestomaten
dragon
3 eetl. rozijnen
1 dl. geconcentreerde visbouillon



Pools visgerecht met een bijzondere saus.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Hak de abrikozen fijn en week ze in de witte wijn, halveer de paprika en verwijder de pitjes en de zaadlijsten en snijd hem in blokjes. Was de venkelknollen en snijd deze in vieren, ontvel de tomaten, halveer ze, verwijder het vocht en de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Bereidingswijze

Verhit een eetlepel vloeibare margarine in een steelpan en laat daarin op een zacht vuur onder voortdurend omscheppen de paprika zacht worden, voeg de abrikozen en de wijn toe en breng op smaak met wat gemalen zwarte peper. Doe de visbouillon erbij en laat dit een kwartiertje zachtjes sudderen, laat het wat afkoelen en draai het in een blender tot een gladde, homogene saus. Giet die door een zeef terug in de steelpan en voeg 1 dl. crème fraîche toe, houd dit warm.
Kook de venkelknollen in ruim water gedurende 10 minuten, laat ze uitlekken, snijd ze in kleine blokjes en doe ze met de resterende crème fraîche in de blender, draai dit tot een gladde puree. Wrijf de venkelpuree door een zeef terug in de pan, breng op smaak met wat zwarte peper, laat het nog even doorsudderen en houd het dan warm.
Smelt een eetlepel vloeibare margarine in een steelpan, neem de pan van het vuur, roer de blokjes tomaat en de dragon er door en breng op smaak met wat zwarte peper, zet dit apart.
Roer de rozijnen nu door de paprikasaus. Strooi wat peper over de grietfilets en bak ze in de koekenpan in hete vloeibare margarine snel aan beide zijden bruin.

Serveertip

Zorg dat de paprika-rozijnensaus, de venkelpuree en de tomaten warm zijn, leg wat tomaat in het midden van de warme borden, leg daarop een visfilet, leg er een noot venkelpuree naast en schep er wat paprika-rozijnensaus omheen, garneer met een venkelveertje.


Griet:
De griet kan maximaal 75 cm. lang en 8000 gr. zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 6 jaar. De vis heeft een schijfvorm, maar is iets hoekiger en langgerekter dan de tarbot. De griet staat niet op de lijst van overbeviste vissoorten (bron: Wikipedia).
Griet is doorgaans erg kostbaar (± € 90,= per kg.). Als vervanger kan bijvoorbeeld schol, victoriabaars of kabeljauw dienen.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wereldkokers
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top