Bloemkool a la Wilhelmina

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 08-06-2009

Een leuke manier om bloemkool eens anders te maken.
Gehakt kan varieren, varkens, kalfs, runds, de laatste niet te mager anders wordt het te droog. Kan naar eigen smaak gekruid worden, soms doe ik er een zakje nasi- of bami kruiden door.
De saus kan varieren waar je toevallig zin in hebt of welke ingredienten je wilt opmaken. Soms heb ik restjes saus, pepersaus of kerriesaus.

Hoe je het maakt het is altijd lekker.

Voor het wat gemakkelijker maken om het gehakt over de bloemkool te doen ga ik als volgt te werk:
Ik doe een plastic of glazen kom, die groot genoeg is voor de bloemkool met gehakt, invetten met olie. Dan druk ik het gehakt in die kom bodem en zijkanten tot aan de rand, leg er de gekookte bloemkool in, maak met een spatula even wat los aan de zijkanten, leg een groot bord erop en keer het hele zaakje om. Druk het gehakt nog eens mooi om de bloemkool heen en zet hem in de ovenschotel en dan in de oven.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 Bloemkool, medium
700-750 gr gemengd gehakt, half kalfs- en half varkensvlees heb ik gebruikt

Voor de Bechamelsaus
1/2 ltr melk
40 a 50 gr boter
50 gr bloem
zout, peper

100 gr geraspte kaas
2 eetl fijngehakte verse tuinkruiden, zoals peterselie, bieslook, kervel, dragon
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenvaste schotel.

Voorbereiding

Bloemkool schoonmaken en in zijn geheel koken met wat zout todat hij beetgaar is.
Af laten koelen.
Oven voorverwarmen tot 200 gr.Celc.

Bereidingswijze

Gehakt naar smaak aanmaken, meestal is er al peper en zout in als je het koopt. Op bakpapier een grote ronde dikke plak maken en de afgekoelde bloemkool ermee bedekken zodat hij mooi ingepakt is.
Op een ovenvaste schaal leggen en met wat gesmolten boter of
olijfolie bestrijken.
In de oven zetten voor ongeveer 45 tot 60 minuten.

Intussen de bechamelsaus maken en voor het serveren de geraspte kaas en verse kruiden erdoor roeren. Op smaak maken met peper en zout.

Bron

Een recept van mijn schoonmoeder.

Serveertip

Voor het opdienen wat saus over de bloemkool gieten de rest apart erbij serveren.
Lekker met gebakken aardappelen of puree.

Soms leg ik ook hele geschilde aardappelen rond de bloemkool, die ik voor 5 min. heb voorgekookt, voordat het geheel de oven ingaat

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

lindaP1 avatar
lindaP1 26-02-2014

Vandaag gemaakt en een beetje aangepast, wat een leuk recept en het was heerlijk!!!

h_buizer avatar
h_buizer 24-02-2014

Heb toevallig bloemkool in huis, heb dus je recept meegenomen en ga het deze week maken. Ben een beetje moe om het op de 'gewone' manier te doen. Dit lijkt me dus een heel goed recept.

dreeke66 avatar
dreeke66 17-12-2012

Hallo heb je recept meegenomen vanavond proberen thankxx

margreetm1 avatar
margreetm1 30-09-2012

Het was heerlijk, zeker de moeite waard en ga het ook nog wel vaker maken.

marya1 avatar
marya1 19-05-2012

Hoi Margit vandaag weer je bloemkool gegeten en het is echt weer genieten,dacht dat ik dat al had laten weten,maar zag dat ik dat nog niet gedaan had sorry voor de late reactie groetjes marya

els553 avatar
els553 23-10-2010

Hallo, wij hebben vanavond zo de bloemkool gegeten. HET was een succes. Heerlijk.

marjaerich avatar
marjaerich 02-10-2010

Hallo Leuk z,on familie recept uit de oude doos bij wijze van spreken. Zal het zeker een keer gaan maken. Gr0etjes Marja

marya1 avatar
marya1 10-06-2009

dit lijkt me lekker,en anders dan bloemkool met een balletje ga het van de week proberen groetjes marya1

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten