1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Overheerlijke ovenschotel

Overheerlijke ovenschotel

Door: ruthbrock

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 03-06-2009

Ingrediënten



    750 gram aardappels (geschild gewicht) voor de puree
    boter
    125 gram spek reepjes of dobbelsteentjes (die van de aldi zijn perfect)
    4 flinke uien
    250 gr. champignons
    500 gram gekruid gehakt
    1 groot blik halve perzikken (perzikken NIET KLEIN SNIJDEN!!)

    VOOR DE SAUS:
    75 ml. tomatenketchup
    1 eetlepel suiker
    2 eetlepels citroensap
    2 eetlepels ketjap manis (zoet)
    2 flinke eetlepels paneermeel
    klontje boter of (Nog beter voor de lijn en ook gemakkelijker) een beetje spuiten met vloeibare margarine




Verder heb je nodig


Ovenschaal van 30 x 20 cm; vergiet; 2 koekenpannen (of braadpannen of wok);

Overheerlijke ovenschotel
Overheerlijke ovenschotel

Ik weet dat er heeeeeel veel ovenschotel recepten zijn, maar deze moet je echt eens maken, hij is echt overheerlijk!!!!
Het zoet van de perzikken met het hartige van het spek en gehakt, MMMMMMM
Hij is ruim voldoende voor 3 grote eters of 4 kleinere eters.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 225 graden c. (of 275 graden C.)

Bereidingswijze


    Aardappel puree maken en lekker op smaak brengen met nootmuskaat
    peper en evt. nog wat zout en melk en wat boter.
    Perzikken laten uitlekken (sap wordt niet gebruikt, dus die kun je lekker opdrinken) en de saus klaar maken
    Champignons en uien snijden
    Spekblokjes bakken (niet al te erg uitbakken)
    Daarna de uien en champignons erbij voegen
    Gehakt prakken en rullen in een andere koekenpan
    Saus toevoegen aan het bruin gebakken gehakt en goed doorroeren



    VULLEN VAN DE OVENSCHAAL (klein beetje invetten)
    Beginnen met spek, champignons en ui.
    Daarna een laagje aardappel puree.
    Vervolgens het gehakt.
    Dan een laagje perzikken . De halve perzikken er iets indrukken
    Daarna weer een laag aardappel puree
    Strooi er paneermeel over en leg er evt. een paar kleine klontjes boter op.


oventemp. 225 tot 275 graden C. Is de schotel nog goed warm, kies dan de hoogste temperatuur, maar is de schotel al wat afgekoeld kies dan de wat lagere temp. Plaats de schotel boven in de oven, maar is de schotel van tevoren klaargemaakt, dat wil zeggen dat de schotel KOUD in de oven gaat, plaats dan de schotel in het midden van de oven! Warm in de oven +/- 20 min. Koud: 40 tot 60 min.

Serveertip

De schotel is klaar als hij binnenin goed warm is en er bovenop een bruin korstje zit. wordt hij te bruin dan afdekken met alu.folie. De doffe kant van de folie naar buiten.



Deel dit recept

Reacties (29)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ruthbrock
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top