Baklava: een zoete, zelfgemaakte delicatesse

  • Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 02-06-2009
  • Baklava: een zoete, zelfgemaakte delicatesse

    Baklava: een zoete, zelfgemaakte delicatesse

    Baklava: een zoete, zelfgemaakte delicatesse

Baklava is een zoete delicatesse uit het Ottomaanse Rijk, het hedendaagse
Turkije.
Het gerecht bestaat uit laagjes bladerdeeg gevuld met gemalen noten
(meestal walnoten of pistachenoten) doordrenkt met suiker, honing en kaneel.
Dit recept kunt u in een uurtje bereiden en opdienen als nagerecht of
serveren bij de koffie.

Deel dit recept

Ingrediënten
400 gr roomboter, gesmolten
400 gr geplette amandelen
400 gr geplette walnoten
4 tl kaneel
1 tl kruidnagelpoeder
400 gr rietsuiker
400 gr honing
4 el water
1 el water
400 gr roomboterbladerdeeg (uit de vriezer)
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden
Laat het bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.
Maak 8 stroken van het bladerdeeg, zo lang als een grote, rechthoekige
schaal van 20 x 30 cm.
(Als u kleine plakjes bladerdeeg hebt, dan kunt u deze dakpansgewijs op
elkaar leggen).
Vet de schaal in met boter.

Bereidingswijze

Meng de amandelen, walnoten, kaneel en het kruidnagelpoeder in een kom.
Leg de eerste strook bladerdeeg in de schaal,
bestrijk deze met boter en schep daar een deel van het notenmengsel op.
Leg hier de volgende strook bladerdeeg op.
Bestrijk deze opnieuw met boter en schep daarop een deel van het
notenmengsel.
Herhaal dit tot het notenmengsel op is.

Bestrijk de bovenste strook bladerdeeg met boter
en trek met een mes ruiten in het deeg van ongeveer 4 cm breed.
Bestrijk het geheel met water en bak de baklava ongeveer 30 minuten in de
oven.

Verwarm ondertussen suiker en honing met een klein beetje water, totdat de
suiker is gesmolten.
Laat het even zacht napruttelen.
Haal de baklava uit de oven en giet de siroop erover heen.
Laat het geheel afkoelen.

Bron

Siemens

Serveertip

Als de baklava goed is afgekoeld, kunt u de ruitjes insnijden en als kleine
gebakjes serveren op een mooie schaal

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten