Franse tomatentaart met gruyère

  • Frans, Vegetarisch
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 26-05-2009
  • Franse tomatentaart met gruyère

    Franse tomatentaart met gruyère

    Franse tomatentaart met gruyère

Bent u ook zo`n fan van de Franse keuken?
Dan vindt u hier een heerlijk recept van een echte Franse tomatentaart
die zijn oorsprong vindt in het dorpje Ourdeaux, midden in Frankrijk.
Met de juiste ingrediënten, zoals stevige, rijpe tomaten – bij voorkeur trostomaten –
en een iets pittige Franse kaas kan er met dit recept bijna niets misgaan.
De taart is bedoeld als voorgerecht, maar kan ook prima als bijgerecht geserveerd worden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 pakje bladerdeeg
6 - 8 trostomaten (of andere stevige, rijpe tomaten)
200 gram gruyère (of comtékaas)
dijonmosterd
provençaalse kruiden (gedroogd)
een scheut pittige olijfolie
peper
zout
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Laat het bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze

Verdeel het bladerdeeg over een pizzavorm (bij voorkeur met antiaanbaklaag)
of een ondiepe, ronde ovenschaal.
Bestrijk de bodem met een dun laagje mosterd.
Snijd de tomaten in plakken van ongeveer een centimeter dik
en gooi de bovenste en onderste stukken weg.
Rasp de gruyèrekaas met een kaasrasp.
Bedek de deegbodem vervolgens met een flinke laag geraspte gruyèrekaas.
Leg daar bovenop de plakken tomaat en maak hiervan een dikke, goedgevulde laag.
Zorg ervoor dat de tomaten zoveel mogelijk aansluiten.
Bestrooi het geheel vervolgens naar smaak met peper, zout en provençaalse kruiden en bedruppel het met olijfolie.
Schuif de tomatentaart op de onderste richel in de oven en bak de taart 30-35 minuten.
Kijk daarna of de taart gaar en krokant genoeg is,
indien nodig kan hij nog iets langer in de oven.

Bron

Siemens

Serveertip

Schuif de taart direct uit de oven op een platte schaal,
snijd hem met een scherp mes in vier grote stukken en serveer die meteen.
Succes verzekerd!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 28-02-2017

Mijn puberzoon (vr) eet hier zijn vingers bijna bij op! Wij vinden het ook heerlijk, groetjes Dido

Jacolien70 avatar
Jacolien70 13-09-2013

Vorig jaar meerdere malen gemaakt? Echt zalig! Ik was het recept inmiddels vergeten, maar het is nu een blijvertje.

ria633 avatar
ria633 02-06-2009

lijkt me heerlijk en gemakkelijk neem het mee bedankt gr ria

susan56 avatar
susan56 28-05-2009

lijkt me heerlijk, ik zet hem in m``n favorieten, bedankt gr. Susan

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten