Franse tomatentaart met gruyère
- Frans, Vegetarisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op 26-05-2009
Bent u ook zo`n fan van de Franse keuken?
Dan vindt u hier een heerlijk recept van een echte Franse tomatentaart
die zijn oorsprong vindt in het dorpje Ourdeaux, midden in Frankrijk.
Met de juiste ingrediënten, zoals stevige, rijpe tomaten – bij voorkeur trostomaten –
en een iets pittige Franse kaas kan er met dit recept bijna niets misgaan.
De taart is bedoeld als voorgerecht, maar kan ook prima als bijgerecht geserveerd worden.
Voorbereiding
Laat het bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereidingswijze
Verdeel het bladerdeeg over een pizzavorm (bij voorkeur met antiaanbaklaag)
of een ondiepe, ronde ovenschaal.
Bestrijk de bodem met een dun laagje mosterd.
Snijd de tomaten in plakken van ongeveer een centimeter dik
en gooi de bovenste en onderste stukken weg.
Rasp de gruyèrekaas met een kaasrasp.
Bedek de deegbodem vervolgens met een flinke laag geraspte gruyèrekaas.
Leg daar bovenop de plakken tomaat en maak hiervan een dikke, goedgevulde laag.
Zorg ervoor dat de tomaten zoveel mogelijk aansluiten.
Bestrooi het geheel vervolgens naar smaak met peper, zout en provençaalse kruiden en bedruppel het met olijfolie.
Schuif de tomatentaart op de onderste richel in de oven en bak de taart 30-35 minuten.
Kijk daarna of de taart gaar en krokant genoeg is,
indien nodig kan hij nog iets langer in de oven.
Bron
Siemens
Serveertip
Schuif de taart direct uit de oven op een platte schaal,
snijd hem met een scherp mes in vier grote stukken en serveer die meteen.
Succes verzekerd!
Laatste reacties
Mijn puberzoon (vr) eet hier zijn vingers bijna bij op! Wij vinden het ook heerlijk, groetjes Dido
Vorig jaar meerdere malen gemaakt? Echt zalig! Ik was het recept inmiddels vergeten, maar het is nu een blijvertje.
lijkt me heerlijk en gemakkelijk neem het mee bedankt gr ria
lijkt me heerlijk, ik zet hem in m``n favorieten, bedankt gr. Susan