"Oum Ali", Egyptische broodpudding
- Arabisch, Nagerecht
- 60-120 min.
Het is bekend dat je nog heel wat lekkers kunt maken als je oud brood over hebt zoals b.v. wentelteefjes en andere verrukkelijke hapjes waar je het oude brood helemaal niet meer in herkent, zo lekker is het.
Dit is ook weer zoiets en het recept komt uit Egypte.
Ingrediënten
Dit heb je nodig:250 gram oud brood zonder korst;
45 gram rozijnen;
45 gram van je favoriete gemengde noten (b.v. pistachenootjes en amandelen), grof gehakt;
3 grote eieren;
125 gram suiker;
1/2 dessertlepel kaneelpoeder;
1 eetlepel oranjebloesemwater;
een mespunt zout;
1/2 liter volle melk.
Voorbereiding
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beboter een vuurvaste schaal met een inhoud van ongeveer 2 liter.
Snijd het oude brood in kleine blokjes en vermeng die met de rozijnen en de grofgehakte noten.
Klop in een kom de eieren los met de suiker, zout en het oranjebloesemwater en schenk er dan de melk bij.
Roer alles goed door elkaar.
Schenk het mengsel bij de brood/rozijnen/noten-massa en schep alles goed om.
Bestrooi met kaneelpoeder en laat 20 minuten staan zodat het brood goed doorweekt wordt met de vloeistof.
Schep van tijd tot tijd om.
Bereidingswijze
Schep de massa in de beboterde vuurvaste schaal en zet die in een bakvorm of braadslede met een laag water.
Zet het geheel in de voorverwarmde oven en bak de pudding ongeveer 40-45 minuten of totdat de pudding aan de bovenkant goudbruin is geworden en een erin gestoken vork er droog uitkomt.
Haal dan het geheel uit de oven en uit de braadslede of bakvorm met water en laat de pudding in de vuurvaste schaal geheel afkoelen.
Bron
Serveertip
Serveer de pudding op kamertemperatuur of zet `m drie uur in de koelkast om `m koud op te dienen.