Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

  • Fusion,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 06-05-2009
  • Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

  • Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

  • Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

  • Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

  • Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

    Asperges met dubbelgebakken kaassouffle

Een heerlijke manier om te genieten van asperges. Thuis alsof je in een restaurant eet!
Toevallig zonder vlees of vis dus ook geschikt voor vegetariërs. Het lijkt aardig wat werk, maar je kan het meeste van tevoren doen en je hoeft niet bang te zijn dat je soufflés inzakken! Dat gebeurt wel, maar de soufflés worden na het bakken voorzien van een extra kaaslaag en (later) nog een keer gebakken.Daarom is dit recept bij uitstek geschikt voor een dineetje met vrienden!! Je zult vlees/ham/vis niet missen in dit gerecht; ik vind het een toppertje!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
300 ml melk
1 takje tijm
1 laurierblad
1 kruidnagel
nootmuskaat
60 gram (room)boter
50 gram bloem
100 gram blauwschimmelkaas
50 gram emmentaler
4 eieren
500 gram witte asperges
1 el balsamico
2 el olijfolie
1 el rietsuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
braadslee, eenpersoonssoufflevormpjes

Voorbereiding

Begin (eventueel) een dag van tevoren met de voorbereidingen, in ieder geval ruim voor je gaat eten.

1. Breng melk met laurierblad, tijm, nootmuskaat en kruidnagel aan de kook. Laat ca. 10 minuten op laag vuur trekken. Neem de melk van het vuur en giet door een zeef.
2. Smelt 50 gram boter in een pan met dikke bodem op een bescheiden vuurtje! Voeg de bloem toe en roer tot het een dikke massa wordt. Roer de melk er in etappes doorheen tot je een gladde roux hebt. Laat de roux, al roerend ca. 3 min zachtjes doorkoken.
Verbrokkel de blauwaderkaas en meng door de de roux. Neem de pan van het vuur en laat de roux iets afkoelen *;
3. Verwarm de oven voor op 175C. Vul een braadslede voor driekwart met kokend water en zet deze in de oven.
4. Splits de eieren. Klop de eierdooier door het kaasmengsel. Klop de eiwitten met mespuntje zout en eventueel een druppel citroensap in een vetvrije kom en met een vetvrije garde tot stijve pieken. Schep ca. een derde van het eiwit door het kaasmengsel en roer dit goed om. De rest er voorzichtig door spatelen, niet roeren, zodat de lucht erin blijft zitten.
5. Schep het soufflemengsel voorzichtig in(ingevette) soufflebakjes en plaats de bakjes in het water in de braadslee. Het water moet tot ca. driekwart hoogte van de souffébakjes staan. Bak de soufflees in ca 25 minuten gaar. Neem ze uit de oven en laat de bakjes op een taartrooster afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kan je ze eventueel in de koelkast bewaren tot de volgende dag!

Bereidingswijze

1. Asperges schillen en in 5 minuten beetgaar koken. Uit water nemen en laten afkoelen. Asperges in stukjes van ca 4 cm snijden.
2. Oven voorverwarmen op 200C. Kaassoufflees langs randen lossnijden en uit vormpjes laten glijden. Op ingevette bakplaat zetten en bestrooien met geraspte emmentaler. In midden van oven ca. 10 minuten afbakken.
3. Intussen in grote koekenpan of wok olie met rest van boter verhitten en hierin de asperges kort roerbakken. Suiker toevoegen en asperges al omscheppend in ca. 3 minuten laten karamelliseren. Asperges uit pan scheppen en balsamico door bakvet roeren.

4. Kaassoufflé op bordje zetten, asperges ernaast scheppen en balsamicomengsel over asperges verdelen.

Bron

Tijdschrift. (ik weet niet meer welk)

Serveertip

Officieel is dit recept voor 4 personen, maar je kunt er 5-6 soufflébakjes mee vullen, is mijn ervaring.

Laatste reacties

hedy1962 avatar
hedy1962 13-06-2013

Hallo Joke, Dit lijkt mij ook een HEEL LEKKER recept , ik neem het dus GRAAG van je mee !!! Als ik het gemaakt heb , hoor je het van mij. Een fijne dag verder, Groetjes, Hedy

Fressnapf avatar
Fressnapf 13-06-2013

Wat een leukerd ! Staat zondag op tafel. Lijkt me erg lekker. Ik ga deze zo ff importeren op je weet wel. ;) Grt. Alex.

alidada avatar
alidada 05-05-2012

Hallo Joke, je recept vanavond gemaakt, vanmorgen eerst de soufflés en in de oven waren ze heel bol maar ze zakten iets in. Eenmaal afgekoeld in de koelkast gezet. Ik heb alle ingrediënten door twee gedeeld omdat ik een proef wilde maken, het delen door twee ging prima. Ik had voor de roux iets meer melk nodig maar dat kan aan het type bloem liggen en dat was uiteraard geen probleem. De soufflés gingen helaas moeilijk uit de bakjes want ik was vergeten om de bakjes met boter in te smeren! Kan gebeuren en de volgende keer zal ik dat dus niet meer vergeten. ;) De smaak was voortreffelijk en ik ben blij dat ik dit recept een keer geprobeerd heb, dit maak ik de volgende beslist als ik gasten krijg. Ik heb er foto`s van gemaakt en kijk maar of je ze toe wilt voegen. Groetjes, Louise

alidada avatar
alidada 29-04-2012

Hallo Joke, je schreef op je pagina dat je het zonde vond dat nog maar zo weinig mensen op Smul dit recept een kans hebben gegeven. Nou dat vind ik maar niks dus ik neem het mee. Ik heb nu al een paar keer asperges bereidt (klassiek en anders) en ik wil dit recept ook graag een keer proberen. [br] Groetjes, Louise

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten