Karisik Meze

  • Turks, Voorgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 24-04-2009

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 Turkse aubergine
1 Turkse bladpeterselie
1 witte ui
2 zoete peper
150 gr paprika pasta
500 gr Turkse yoghurt
bladerdeeg
450 gr feta
groene en zwarte olijven
Gedroogde zontomaten
450 gr kikkererwten
knoflook
sesamzaadolie
olijfolie
zout
eiwit
dille
munt
peen
rijst
tomaten
1 courgette
2 takken munt
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Sigara boregi: Bladerdeeg gevuld met feta, peterselie en munt.
Kneed de feta fijn en voeg er fijngesneden peterselie en munt aan toe. Vul vervolgens de bladerdeeg met de feta en rol deze in de vorm van sigaartjes op. Frituur deze vervolgens in soja olie geelbruin.

Sarma: Druivenbladeren gevuld met rijst, klaargemaakt op basis van olijfolie.
Kook de druivenbladeren zodat ze gaar worden. Was de rijst goed en voeg er fijngesneden tomaten, olijfolie, zout, peper en dille aan toe. Vul hierna de druivenbladeren met rijst en rol deze in de vorm van sigaartjes en plaats deze in een pan. Mix 1 glas water met paprika pasta, olijfolie, zout en voeg deze aan de opgerolde druivenbladeren toe. Kook deze gedurende een uur, en laat ze daarna afkoelen.

Humus: Gestampte kikkererwten met sesamzaadolie.
Was de gekookte kikkererwten zodat de schilletjes verdwijnen, doe de kikkererwten vervolgens in een hakmolen. Voeg er wat sesamzaadolie, knoflook, olijfolie en zout aan toe en meng dit tot een fijne mousse. Doe deze mousse vervolgens in een kom en laat het een paar uur rusten in de koelkast.

Haydari: Gezeefde yoghurt met een vleugje knoflook, peterselie en gestoofde peen.
Zeef de yoghurt 1 dag van tevoren zodat al het water/ vocht uit de yoghurt verdwijnt. Kook 1 winterpeen en laat deze vervolgens afkoelen. Rasp de peen vervolgens in dunne sliertjes. Hak de peterselie fijn. Voeg vervolgens 2 teentjes gestampte knoflook, de peen en peterselie toe aan de yoghurt. Meng deze ingrediënten goed. Doe dit in een kom en laat het een paar uur rusten in de koelkast.

Peynir ezmesi: Tapenade van feta met peterselie.
Kneed de feta fijn, voeg er wat fijngesneden peterselie en gedroogde paprika aan toe en meng deze ingrediënten. Doe dit in een kom en laat het een paar uur rusten in de koelkast.

Zeytin ezmesi: Tapenade van groene en zwarte olijven met zongedroogde tomaten.
Doe de groene en zwarte olijven in een hakmolen en voeg er wat gedroogde tomaten aan toe. Meng deze ingrediënten tot een tapenade. Doe dit in een kom en laat het een paar uur rusten in de koelkast.

Soslu kabak/ patlican: Licht gefrituurde courgette/ aubergines met tomaten, ui en peper.
Snijd de courgette/ aubergine in blokjes en frituur deze in soja olie. Snijd de tomaten, uien en peper in kleine stukjes en bak deze in olie. Nadat deze zijn afgekoeld voeg je deze twee mengsels bij elkaar. Voeg er als laatste nog wat fijngesneden peterselie aan toe. Doe dit in een kom en laat het een paar uur rusten in de koelkast.

Bron

Wie is de chef!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten