Haas op ouderwetse wijze.

  • Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 16-04-2009
  • Haas op ouderwetse wijze.

    Haas op ouderwetse wijze.

    Haas op ouderwetse wijze.

Voor de echte liefhebber is deze manier van een haas klaarmaken echt het lekkerst.De hoeveelheid per persoon verschilt van mening.Daarom hier het recept voor 1 haas.Met hoeveel personen je die wilt nuttigen hangt dus helemaal van je zelf af.Het vergt best wel wat tijd doordat de haas eerst in de marinade moet.Maar het bereiden is vrij eenvoudig.

Deel dit recept

Ingrediënten
1 haas
150 gr boter
zout en peper
voor de marinade
3 el slaolie of olijfolie
1 flinke ui
3 worteltjes
10 jeneverbessen
10 zwarte peperkorrels
1 takje tijm
handje peterselie
1/2 liter rode landwijn
1/2 liter bosbessensap
1/2 liter water

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2530,85 kcal
Koolhydraten 90,63 g
Eiwitten 84,77 g
Vetten 163,06 g

Voorbereiding

Maak eerst de marinade.
Doe de olie in een flinke pan en fruit daarin op hoog vuur de gesnipperde ui en de worteltjes. Voeg als de ui gaat bruinen de geplette jeneverbessen, de gekneusde peperkorrels, de tijm en als laatste het peterselieblad toe. Roer dit mengsel goed met een houten lepel, pas op voor aanbranden. Voeg nu achter elkaar onder voortdurend roeren toe: de wijn, bessensap en water. Breng alles snel aan de kook en laat de marinade daarna nog een half uurtje pruttelen. Neem haar van het vuur en laat afkoelen. Snijd de haas in stukken, droog die goed af en leg ze in de marinade. Laat de marinade zijn werk doen, ten minste 12 uur en niet langer dan 36 uur. Zorg dat de stukken geheel onder de marinade staan en draai af en toe om.

Bereidingswijze

Haal de stukken uit de marinade, droog ze goed af, en braad de stukken in de hete boter in de braadpan snel rondom bruin. Zout en peper ze.
Zeef de marinade, blus de braadboter met een scheutje gezeefde marinade af, draai de warmtebron laag. Voeg nu zoveel gezeefde marinade toe tot dat de stukken haas voor 2/3 deel onderstaan en laat alles nog een uurtje sudderen. De haas is goed als het vlees bijna van het bot valt . Schep de haas over op een schotel en de saus in een kom.

Bron

Grootmoeders boek

Serveertip

Geef er vruchtencompote bij en/of koude grove appelmoes en aardappelkroketjes bij.
Eet smakelijk.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten