Stroopwafelcake
- Nederlands, Banket
- 60-120 min.
Heerlijke luchtige cake met kleine stukjes stroopwafel.
N.B.Vooral bij het bakken van cake is de kennis van je eigen oven belangrijk. Ik heb het recept beschreven volgens mijn eigen oven. Ook in kook(bak)boeken staat voor een cake ongeveer 1 uur - 1.15 uur beschreven en een temperatuur tussen 160 en 170 graden. Ik zet cake altijd in een koude oven waardoor de tijd ongeveer 1.15 uur is. De cake is dan altijd perfect!
Ingrediënten 12 personen
200 gram zachte boter + wat boter voor de vorm150 gram suiker
50 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel + wat extra voor de vorm
1 theelepel kaneel
1 mespunt zout
200 gram stroopwafels in kleine stukjes
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 349,69 kcal |
Koolhydraten | 41,14 g |
Eiwitten | 4,52 g |
Vetten | 18,44 g |
Benodigdheden
Mixer of keukenmachine
cakevorm plm. 30 cm.
spatel
Bereidingswijze
Beboter de cakevorm en bestrooi met bloem (of wat van het zelfr. bakmeel)
Mix de boter met de suiker, basterdsuiker en vanillesuiker tot een zachte smeuiige massa (plm. 5 minuten mixen).
Voeg één voor één de eieren toe. Steeds ei toevoegen als het eerdere ei is opgenomen.
Meng het zelfrijzend bakmeel met zout en kaneel door elkaar.
Spatel dit voorzichtig door de ei/boter/suiker-massa. Liever niet mixen. Als je het erdoor spatelt wordt het deeg luchtiger.
Spatel op het laatst de stukjes stroopwafel door het deeg.
Doe het deeg in de cakevorm.
Zet de vorm met het deeg in het midden van de koude oven.
Zet de oven op 170 graden en bak de cake in plm. 70 minuten bruin en gaar.
Prik voordat je de cake uit de oven haalt even met een breipen of satéprikker om te controleren of de cake echt gaar is. Zit hier geen deeg aan dan kun je de cake uit de oven halen.
Laat de cake plm. 10 minuten in de vorm rusten en daarna uit de vorm op een rooster afkoelen.
Serveertip
Lekker bij de koffie of thee