Stroopwafelcake

  • Nederlands, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 09-04-2009
  • Stroopwafelcake

    Stroopwafelcake

    Stroopwafelcake

Heerlijke luchtige cake met kleine stukjes stroopwafel.
N.B.Vooral bij het bakken van cake is de kennis van je eigen oven belangrijk. Ik heb het recept beschreven volgens mijn eigen oven. Ook in kook(bak)boeken staat voor een cake ongeveer 1 uur - 1.15 uur beschreven en een temperatuur tussen 160 en 170 graden. Ik zet cake altijd in een koude oven waardoor de tijd ongeveer 1.15 uur is. De cake is dan altijd perfect!

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
200 gram zachte boter + wat boter voor de vorm
150 gram suiker
50 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel + wat extra voor de vorm
1 theelepel kaneel
1 mespunt zout
200 gram stroopwafels in kleine stukjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer of keukenmachine
cakevorm plm. 30 cm.
spatel

Bereidingswijze

Beboter de cakevorm en bestrooi met bloem (of wat van het zelfr. bakmeel)

Mix de boter met de suiker, basterdsuiker en vanillesuiker tot een zachte smeuiige massa (plm. 5 minuten mixen).
Voeg één voor één de eieren toe. Steeds ei toevoegen als het eerdere ei is opgenomen.
Meng het zelfrijzend bakmeel met zout en kaneel door elkaar.
Spatel dit voorzichtig door de ei/boter/suiker-massa. Liever niet mixen. Als je het erdoor spatelt wordt het deeg luchtiger.
Spatel op het laatst de stukjes stroopwafel door het deeg.
Doe het deeg in de cakevorm.

Zet de vorm met het deeg in het midden van de koude oven.
Zet de oven op 170 graden en bak de cake in plm. 70 minuten bruin en gaar.
Prik voordat je de cake uit de oven haalt even met een breipen of satéprikker om te controleren of de cake echt gaar is. Zit hier geen deeg aan dan kun je de cake uit de oven halen.
Laat de cake plm. 10 minuten in de vorm rusten en daarna uit de vorm op een rooster afkoelen.

Serveertip

Lekker bij de koffie of thee

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Suushi88 avatar
Suushi88 12-02-2020

Dankje Petra voor je reactie. Ik moet zeggen nu de cake een nacht in de koelkast heeft gestaan hij nu stukken beter is!. Het is niet meer droog, dit nachtje heeft de cake erg goed gedaan. Bedankt nog voor de tip van de boter! Groetjes!

pwiggers avatar
pwiggers 12-02-2020

Dag Suushi88, goed te horen dat de cake goed gelukt is. Boter voor een cake mag nooit direct uit de koelkast komen (zie recept: zachte boter), maar altijd op kamertemperatuur zijn. Goed voor een volgende keer !. Ben benieuwd naar de foto's. Bedankt voor je reactie. Groetjes, Petra Wiggers

Suushi88 avatar
Suushi88 11-02-2020

Vanmiddag deze cake gemaakt, precies zoals beschreven. De cake is er perfect uitgekomen ! Even af laten koelen en een plakje geproefd. De smaak is verrukkelijk! Alleen vind ik de cake wat aan de droge kant, het heeft een structuur van brood. Ik heb roomboter uit de koelkast gepakt, en met de hand gekneed, ligt het hier aan misschien? De tip om kleine stroopwafel stukjes bovenop de cake te strooien voordat ie de oven ingaat was een heerlijke tip!! De bovenkant is lekker krokant, alles gelijk bruin geworden, hij ziet er perfect uit! Zal straks foto's uploaden. Bedankt voor dit recept!!

jrvanegmond avatar
jrvanegmond 30-04-2017

Misschien ook lekker met stroopwafels er boven opgestrooid als het in de oven gaat

pwiggers avatar
pwiggers 15-08-2016

Bedankt voor je reactie en ook voor de tip Caro. Ik gebruik eigenlijk altijd boven- en onderwarmte maar jouw tip is goed om een keer te doen.

caroca avatar
caroca 12-08-2016

Ik heb trouwens de cake in een voorverwarmde heteluchtoven gezet, 170 graden. Na 20 minuten teruggeschakeld naar 140 graden. Na 65 minuten was de cake perfect!

caroca avatar
caroca 12-08-2016

Gisteren deze cake met mijn dochter van 11 gebakken. Hij is perfect gelukt en echt superlekker. Ik denk dat hij het einde van deze dag niet haalt! Bedankt voor het recept, groetjes, Caro

orphan avatar
orphan 25-10-2015

Lijkt me heerlijk. Gr An

Lammy1954 avatar
Lammy1954 11-10-2015

Wat een lekker recept Petra, ik neem het graag mee. Groetjes Lammy

Witje03 avatar
Witje03 11-10-2015

Je cake zag er zó lekker uit, dat ik de verleiding niet kon weerstaan; hij staat in de oven ;). Hij ruikt in ieder geval fantastisch, dank je wel voor weer een fab recept! Gr. As

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten