
200 gram zachte boter + wat boter voor de vorm
150 gram suiker
50 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel + wat extra voor de vorm
1 theelepel kaneel
1 mespunt zout
200 gram stroopwafels in kleine stukjes
Mixer of keukenmachine
cakevorm plm. 30 cm.
spatel
Heerlijke luchtige cake met kleine stukjes stroopwafel.
N.B.Vooral bij het bakken van cake is de kennis van je eigen oven belangrijk. Ik heb het recept beschreven volgens mijn eigen oven. Ook in kook(bak)boeken staat voor een cake ongeveer 1 uur - 1.15 uur beschreven en een temperatuur tussen 160 en 170 graden. Ik zet cake altijd in een koude oven waardoor de tijd ongeveer 1.15 uur is. De cake is dan altijd perfect!
Beboter de cakevorm en bestrooi met bloem (of wat van het zelfr. bakmeel)
Mix de boter met de suiker, basterdsuiker en vanillesuiker tot een zachte smeuiige massa (plm. 5 minuten mixen).
Voeg één voor één de eieren toe. Steeds ei toevoegen als het eerdere ei is opgenomen.
Meng het zelfrijzend bakmeel met zout en kaneel door elkaar.
Spatel dit voorzichtig door de ei/boter/suiker-massa. Liever niet mixen. Als je het erdoor spatelt wordt het deeg luchtiger.
Spatel op het laatst de stukjes stroopwafel door het deeg.
Doe het deeg in de cakevorm.
Zet de vorm met het deeg in het midden van de koude oven.
Zet de oven op 170 graden en bak de cake in plm. 70 minuten bruin en gaar.
Prik voordat je de cake uit de oven haalt even met een breipen of satéprikker om te controleren of de cake echt gaar is. Zit hier geen deeg aan dan kun je de cake uit de oven halen.
Laat de cake plm. 10 minuten in de vorm rusten en daarna uit de vorm op een rooster afkoelen.
Lekker bij de koffie of thee
Suushi88 12-02-2020
Dankje Petra voor je reactie.
Ik moet zeggen nu de cake een nacht in de koelkast heeft gestaan hij nu stukken beter is!.
Het is niet meer droog, dit nachtje heeft de cake erg goed gedaan.
Bedankt nog voor de tip van de boter!
Groetjes!
pwiggers 12-02-2020
Dag Suushi88, goed te horen dat de cake goed gelukt is. Boter voor een cake mag nooit direct uit de koelkast komen (zie recept: zachte boter), maar altijd op kamertemperatuur zijn. Goed voor een volgende keer !.
Ben benieuwd naar de foto's. Bedankt voor je reactie. Groetjes, Petra Wiggers
Suushi88 11-02-2020
Vanmiddag deze cake gemaakt, precies zoals beschreven. De cake is er perfect uitgekomen ! Even af laten koelen en een plakje geproefd. De smaak is verrukkelijk! Alleen vind ik de cake wat aan de droge kant, het heeft een structuur van brood. Ik heb roomboter uit de koelkast gepakt, en met de hand gekneed, ligt het hier aan misschien?
De tip om kleine stroopwafel stukjes bovenop de cake te strooien voordat ie de oven ingaat was een heerlijke tip!! De bovenkant is lekker krokant, alles gelijk bruin geworden, hij ziet er perfect uit! Zal straks foto's uploaden.
Bedankt voor dit recept!!
jrvanegmond 30-04-2017
Misschien ook lekker met stroopwafels er boven opgestrooid als het in de oven gaat
pwiggers 15-08-2016
Bedankt voor je reactie en ook voor de tip Caro. Ik gebruik eigenlijk altijd boven- en onderwarmte maar jouw tip is goed om een keer te doen.