Eigengemaakte limburgse koude schotel
- 0-10 min.
Heerlijke koude schotel gemaakt met soepvlees,zoals wij dat hier in limburg doen. eet je hem puur is dit voldoende voor 6 pers. gebruik je het als bijgerecht is het voor 10 of nog meer pers.
het kost wel wat tijd maar dan heb je ook iets heeeeerlijks!!!!!!!!!!!!
Ingrediënten 6 personen
- 3 kilo aardappels ( vastkokende )- 500 gram soepvlees ( bouillonvlees )
- groot blik erwten met wortelen ( 850 ml. )
- 100 gr. fijn gesnipperde ui
- 100 gr. fijn gesnipperde augurk
- 50 gr. kleine zilveruitjes ( 1 x doormidden gesneden )
- 1/2 liter slasaus
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 rundvleesbouillonblok
- zout en peper
VOOR DE GARNERING
- 50 ml slasaus
- 3 eieren ( hard gekookt )
- 2 tomaten
- 2 grote augurken
- nog wat zilveruitjes
- paprikapoeder
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 915,62 kcal |
Koolhydraten | 116,29 g |
Eiwitten | 37,14 g |
Vetten | 29,51 g |
Benodigdheden
2 pannen, hele grote kom , vergiet, grote schaal
Voorbereiding
- zet het soepvlees op met 1 liter water en doe het rundvleesbouillonblok erbij, breng aan de kook, schep het schuim eraf en laat het 3 uur trekken ( door het rundvleesbouillonblok krijgt het soepvlees wat meer smaak ), uit de pan en laten afkoelen
- schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen
- kook de eieren hard
- deze 3 dingen kun je eventueel ook al daags van te voren doen
Bereidingswijze
- doe de aardappels in een grote kom ( heb je niet zo´n grote kom gebruik dan je soeppan ) en prak ze in stukken of doe zoals ik doe, knijp ze met je handen fijn, het moet wel geen puree worden.
- pluk het soepvlees in stukjes ( vet ertussen uithalen ) zodat je losse sliertjes hebt, zorg dat de slierten niet te lang zijn
-laat de erwten met wortels uitlekken in vergiet en snij de wortels klein
-doe het soepvlees, erwten met wortels, fijgesnipperde ui, augurk en zilveruitjes bij de aardappelen en meng goed door elkaar
-voeg de slasaus, paprikapoeder en wat zout en peper toe en meng weer goed door elkaar
- schep nu alles op een grote schaal
GARNERING
- giet de 50 ml. slasaus erover en strijk met de bolle kant van een lepel het helemaal uit zodat de koude schotel bedekt is met een laagje saus
- pel de eieren en verdeel ieder ei in 8 partjes
- iedere tomaat ook in 8 partjes
- snij iedere augurk doormidden en snij iedere helft 4 maal in zodat je er een waaier van kan maken
-kijk naar de foto en je ziet hoe het erop is gelegd, vergeet de zilveruitjes niet
- als je klaar bent bestrooi het geheel met wat paprikapoeder
ZET HET AFGEDEKT ZEKER 2 UUR IN DE KOELKAST; KOUDE SCHOTEL IS HET LEKKERST ALS HIJ OOK ECHT KOUD IS.
smakelijk eten!!!!!!!!!
Serveertip
Gewoon puur is hij al heerlijk maar je kunt er natuurlijk altijd stokbrood en een salade bij doen, of gebruik het bij een buffet.