Eigengemaakte limburgse koude schotel

  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 30-03-2009
  • Eigengemaakte limburgse koude schotel

    Eigengemaakte limburgse koude schotel

    Eigengemaakte limburgse koude schotel

  • Eigengemaakte limburgse koude schotel

    Eigengemaakte limburgse koude schotel

    Eigengemaakte limburgse koude schotel

  • Eigengemaakte limburgse koude schotel

    Eigengemaakte limburgse koude schotel

    Eigengemaakte limburgse koude schotel

Heerlijke koude schotel gemaakt met soepvlees,zoals wij dat hier in limburg doen. eet je hem puur is dit voldoende voor 6 pers. gebruik je het als bijgerecht is het voor 10 of nog meer pers.

het kost wel wat tijd maar dan heb je ook iets heeeeerlijks!!!!!!!!!!!!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
- 3 kilo aardappels ( vastkokende )
- 500 gram soepvlees ( bouillonvlees )
- groot blik erwten met wortelen ( 850 ml. )
- 100 gr. fijn gesnipperde ui
- 100 gr. fijn gesnipperde augurk
- 50 gr. kleine zilveruitjes ( 1 x doormidden gesneden )
- 1/2 liter slasaus
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 rundvleesbouillonblok
- zout en peper

VOOR DE GARNERING
- 50 ml slasaus
- 3 eieren ( hard gekookt )
- 2 tomaten
- 2 grote augurken
- nog wat zilveruitjes
- paprikapoeder
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 915,62 kcal
Koolhydraten 116,29 g
Eiwitten 37,14 g
Vetten 29,51 g
Benodigdheden
2 pannen, hele grote kom , vergiet, grote schaal

Voorbereiding

- zet het soepvlees op met 1 liter water en doe het rundvleesbouillonblok erbij, breng aan de kook, schep het schuim eraf en laat het 3 uur trekken ( door het rundvleesbouillonblok krijgt het soepvlees wat meer smaak ), uit de pan en laten afkoelen
- schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen
- kook de eieren hard
- deze 3 dingen kun je eventueel ook al daags van te voren doen

Bereidingswijze

- doe de aardappels in een grote kom ( heb je niet zo´n grote kom gebruik dan je soeppan ) en prak ze in stukken of doe zoals ik doe, knijp ze met je handen fijn, het moet wel geen puree worden.
- pluk het soepvlees in stukjes ( vet ertussen uithalen ) zodat je losse sliertjes hebt, zorg dat de slierten niet te lang zijn
-laat de erwten met wortels uitlekken in vergiet en snij de wortels klein
-doe het soepvlees, erwten met wortels, fijgesnipperde ui, augurk en zilveruitjes bij de aardappelen en meng goed door elkaar
-voeg de slasaus, paprikapoeder en wat zout en peper toe en meng weer goed door elkaar
- schep nu alles op een grote schaal

GARNERING
- giet de 50 ml. slasaus erover en strijk met de bolle kant van een lepel het helemaal uit zodat de koude schotel bedekt is met een laagje saus
- pel de eieren en verdeel ieder ei in 8 partjes
- iedere tomaat ook in 8 partjes
- snij iedere augurk doormidden en snij iedere helft 4 maal in zodat je er een waaier van kan maken
-kijk naar de foto en je ziet hoe het erop is gelegd, vergeet de zilveruitjes niet
- als je klaar bent bestrooi het geheel met wat paprikapoeder
ZET HET AFGEDEKT ZEKER 2 UUR IN DE KOELKAST; KOUDE SCHOTEL IS HET LEKKERST ALS HIJ OOK ECHT KOUD IS.

smakelijk eten!!!!!!!!!

Serveertip

Gewoon puur is hij al heerlijk maar je kunt er natuurlijk altijd stokbrood en een salade bij doen, of gebruik het bij een buffet.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Kaliraki avatar
Kaliraki 30-06-2015

heerlijk toch met dit hete weer ...

inekevlaskamp avatar
inekevlaskamp 03-08-2012

heb het meegenomen.komt me erg bekend voor.volgens mij maakte mijn oma ook op deze manier koude schotel.dank je wel.Groetjes Ineke

chantoise avatar
chantoise 03-08-2012

Irma, we hebben dit recept vorig weekend gemaakt. Heerlijk was het. Het smaakte naar vroeger. Mijn vader vond dat de "kouw sjotel" hetzelfde smaakte als toen zijn moeder hem vroeger maakte. Wij hebben iets meer zilveruitjes en augurken toegevoegd. De wortel deed mijn oma er niet in, maar het was wel heel smakelijk. Dank je wel

riasara avatar
riasara 09-06-2012

Ik heb hem mee genomen Irma zien onder vermelding van je naam

Fressnapf avatar
Fressnapf 08-06-2012

Misschien toch lekker zo bij de TV. Ik neem deze liever mee want dit recept is eerlijker dan dat van onze plagiaat queen Tis goed dat we die met z`n allen ff een beurt hebben gegeven, ere wie ere toekomt, SOIT ! Misschien stop ik er nog wel lekker een dot haring in i.p.v. soepvlees want daar is deze salade wel geschikt voor. Ik zal de kijkcijfers ff opschroeven via Twitter. :)

wubbejan avatar
wubbejan 07-06-2012

Deze neem ik mee. Mijn vader maakte ongeveer dit `slaatje` zo`n vijftig jaar geleden heel vaak. In het weekend van de restjes van de afgelopen week, bevatte vaak ook rode biet (gaf ook een heel mooie kleur), heerlijk.Ik was het alweer vergeten, maar ik ga het zeker maken op verjaardagen en andere feestjes. Ik ga het blik wortelen en erwtjes wel inwisselen voor de diepvries equivalent. De kloon van Aalderink gooi ik weg, ere wie ere toekomt, maar het is beslist geen typisch Limburgs gerecht, ook zeker drents en gronings!

parel62 avatar
parel62 01-04-2012

yep ouderwetse koude schotel .hihi ha Irma op aanraden van muisje moest ik deze eens gaan proberen en herinner me dat mijn moeder dit vroeger ook zo maakte met soepvlees.Met pasen vis ik het vlees uit de soep en bewaar deze voor je koude schotel hhahaa groetjes Parel62 Kom je nog winkelen deze week ?

Muisje84 avatar
Muisje84 31-03-2012

Vandaag gemaakt en super lekker! had alleen nog maar 1kg aardappels, en de rest gewoon door de helft gedeeld, echt super lekker! bedankt voor het recept!

FJbaktpannenkoeken avatar
FJbaktpannenkoeken 01-02-2012

Lekker hoor, het lijkt inderdaad op ons eigen familierecept, al had ik dat vandaag niet bij de hand. Daarom grotendeels jouw recept gevolgd en ja, dat lijkt er best op en smaakt prima. Ik heb alleen minder aardappel gebruikt. De wortelen, die hebben wij er normaal niet in, maar ik vind het wel lekker. En ach.. er zijn ook zoveel variaties... Bedankt!

mariskafroon avatar
mariskafroon 07-07-2010

ziet er erg lekker uit ben hem nu ook aan het maken precies zoals jij het hebt beschreven groetjes mariska

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten