witlofgratin

  • Belgisch, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 24-03-2009

Deel dit recept

Ingrediënten
witlof, hamblokjes, melk, geraspte kaas, maizena, peper, zout, nootmuskaat, citroensap
Hoeveelheden kan men aanpassen aan het aantal personen.
In het klassieke recept draait men hamrolletjes gevuld met de witlof maar voor grotere hoeveelheden is het fijner serveren als alles wat kleiner is.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
kookpan
zeef
houtlepel
ovenschaal

Voorbereiding

Witlof schoonmaken en de bittere pit eruit snijden. Witlof in grote reepjes snijden. De witlof afkoken met wat citroensap in het kookvocht. Als de witlof gaar is in een zeef laten uitlekken en afkoelen. Ondertussen wat melk aan de kookbrengen en hierin wat geraspte kaas laten smelten. Op smaak brengen met wat peper, zout en nootmuskaat en dan de saus binden met wat maizena.

Bereidingswijze

De witlof in een ovenschaal doen. Daaronder mengen we de hamblokjes. Hierover gaat dan de kaassaus. Als laatste doen we er wat geraspte kaas op voor een mooie korst. In de oven doen op 200 graden voor een half uur of totdat er een goudkleurige korst ontstaat.

Serveertip

Voor diegene die geen oven hebben is dit gerecht ook te maken. Alleen dient men de gerechten dan allemaal aan de kaassaus toe te voegen en op te warmen. Oppassen met aanbranden van de saus. Men kan er ook een kaaskorst krijgen op het gerecht met behulp van een brander.

Laatste reacties

professoroud avatar
professoroud 24-03-2009

Lijkt me lekker ik neem het van je mee. Bedankt. groetjes, Jos

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten