EERLIJKE< HEERLIJKE< HOLLANDSE POT

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 15-03-2009

Een zalige, voedzame en vegetarische schotel: Preistamp met eieren en kaassaus. Snel klaar en beslist niet moeilijk. genoeg voor 3 personen

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen

    700 gram aardappels (geschild gewicht)
    100 gram boter
    2-3 theel. mosterd
    4 middelgrote preien, het wit en de helft van het groen, in ringen
    zout, peper, evt., knorr aromat poeder
    Voor de saus:
    2 flinke opgehoopte eetlepels bloem
    300 ml. warme melk
    150 gram belegen kaas, geraspt (ik gebruik geen zakjes met geraspte kaas, maar rasp zelf een vers stukje, veel lekkerder!)
    wat nootmuskaat
    4 eieren (5 stuks voor 3 personen), hardgekookt en in vieren gesneden


Boodschappen bestellen
Benodigdheden
redelijk grote ovenschaal; koekenpan of wok; steel pannetje; garde; stamper of knijper voor de puree( geen staafmixer, dan wordt het behangplaksel!)

Voorbereiding

oven voorverwarmen op 190 graden c. Eieren hardkoken, met koud water laten schrikken en afpellen. elk ei in 4 delen

Bereidingswijze

Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn met 25 gram van de boter. doe er zout en peper, nootmuskaat door naar smaak en de mosterd. (GEEN MELK TOEVOEGEN). Smelt vervolgens in een wokpan of koekenpan 50 gram van de boter en bak daarin op hoog vuur de preiringen in 6-7 min. Goed roeren. Strooi er peper en zout door of knorr aromat (doe ik zelf, ik vind dat heerlijk) en meng vervolgens de prei door de puree. Smelt daarna in een steelpannetje de resterende 25 gram boter en fruit daarin de bloem (hoog vuur). Giet er dan de warme melk bij en klop met een garde totdat er een egale, dikke, saus ontstaat. als hij wat te dik is dan wat melk erbij, mocht hij nog iets te dun zijn dan wat maizena met een beetje water vermengen en dat er goed door kloppen. Meng dan de HELFT van de geraspte kaas er goed door. Voeg dan nog naar smaak zout, peper en nootmuskaat erbij. (ik vond dat niet nodig). Vet een ovenschaal in met wat boter. Spreid de preimassa uit over de bodem. Druk de stukken ei goed in de stamp (bolle kant naar boven) en giet er dan de saus over. goed over de bovenkant verdelen. Strooi er vervolgens nog de andere helft van de geraspte kaas over. Zet de schaal in de oven (2e richel van onder) en bak alles in +/- 30 min. , totdat de kaassaus een bruin korstje begint te krijgen. Afdekken met al.folie mocht hij te snel bruin worden.

Laatste reacties

deonart avatar
deonart 24-06-2011

Dit klopt van geen mixer om puree te maken.. ik griezel altijd als ik mensen dit zien doen. Ik stuur deze recept door naar een vegetarische vriend van mij. Bedankt! Deon

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten