jamie`s altijd lekker jus

  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 10-03-2009

Je vlees ligt inmiddels afgedekt te rusten en heb je de braadslee met het groentenbedje en braadvet voor je staan.

Haal met een lepel heel voorzichtig 90% van het hete vet uit de braadslee door hem van je af te kantelen en de laag vet die boven komt drijven eraf te scheppen. Zet daarna de braadslee op hoog vuur op het fornuis.

Strooi de bloem erin, roer goed, houd de slee stevig vast met een theedoek en stamp alles met een pureestamper door elkaar - het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten.

Als je kip gebruikt, kun je de vleugels in stukjes trekken en die ook in de braadslee doen om de jus extra lekker te maken.

Nadat alles gemengd en fijngestampt is, doe je er, voordat je de bouillon toevoegt, de alcohol bij om het mengsel wat extra geur te geven (de alcohol dampt er tijdens het koken uit).

Laat de jus op het vuur staan en houd hem een paar minuten aan de kook.

Giet de bouillon in de braadslee of doe er 1 liter water bij.

Zet het vuur wat lager en laat de jus 10 minuten pruttelen of tot hij de gewenste consistentie heeft.

HET SERVEREN:

Zet een grote kan, kom of pan klaar en leg er een grove zeef op.

Giet de jus door de zeef en gebruik een lepel om zo veel mogelijk door de zeef te drukken.

Gooi stukjes groente of vlees die overblijven weg.

Op dit moment heb je al een zalige jus, die je zo kunt serveren, maar je kunt hem ook nog even terug op het vuur zetten om hem te laten inkoken en dikker te laten worden.

Afhankelijk van het soort vlees waarbij je hem serveert, kun je er een theelepel mierikswortel, mosterd, rodebessenjam, munt of appelmoes bij doen - het is absoluut niet noodzakelijk, maar ik denk dat het kleine vleugje extra smaak dat je hiermee toevoegt, de jus echt briljant maakt.

Deel dit recept

Ingrediënten
1 dessertlepel bloem
1 wijnglas rode wijn, witte wijn of cider of een
flinke scheut port of sherry
1 liter groente-, kip-, of rundvleesbouillon, liefst
biologisch
of je kunt water gebruiken
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Je vlees ligt inmiddels afgedekt te rusten en heb je de braadslee met het groentenbedje en braadvet voor je staan.

Haal met een lepel heel voorzichtig 90% van het hete vet uit de braadslee door hem van je af te kantelen en de laag vet die boven komt drijven eraf te scheppen. Zet daarna de braadslee op hoog vuur op het fornuis.

Strooi de bloem erin, roer goed, houd de slee stevig vast met een theedoek en stamp alles met een pureestamper door elkaar - het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten.

Als je kip gebruikt, kun je de vleugels in stukjes trekken en die ook in de braadslee doen om de jus extra lekker te maken.

Nadat alles gemengd en fijngestampt is, doe je er, voordat je de bouillon toevoegt, de alcohol bij om het mengsel wat extra geur te geven (de alcohol dampt er tijdens het koken uit).

Laat de jus op het vuur staan en houd hem een paar minuten aan de kook.

Giet de bouillon in de braadslee of doe er 1 liter water bij.

Zet het vuur wat lager en laat de jus 10 minuten pruttelen of tot hij de gewenste consistentie heeft.

HET SERVEREN:

Zet een grote kan, kom of pan klaar en leg er een grove zeef op.

Giet de jus door de zeef en gebruik een lepel om zo veel mogelijk door de zeef te drukken.

Gooi stukjes groente of vlees die overblijven weg.

Op dit moment heb je al een zalige jus, die je zo kunt serveren, maar je kunt hem ook nog even terug op het vuur zetten om hem te laten inkoken en dikker te laten worden.

Afhankelijk van het soort vlees waarbij je hem serveert, kun je er een theelepel mierikswortel, mosterd, rodebessenjam, munt of appelmoes bij doen - het is absoluut niet noodzakelijk, maar ik denk dat het kleine vleugje extra smaak dat je hiermee toevoegt, de jus echt briljant maakt.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten