Koud vlees met ravigottesaus
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 07-03-2009
Ouderwets, maar in onze buurlanden nog immer populair gerecht. De ravigottesaus was oorspronkelijk op basis van een licht gebonden kafssaus. Nu is klassieke mayonaise de basis. Belangrijk: Voor de mayonaise moeten alle ingredienten op kamertemperatuur zijn gebracht.
Ingrediënten 6 personen
Voor 4 hoofdgerechten (koud): 1 eidooier, 1/2 theelepel fijne franse mosterd, zout, witte peper, 1/2 eetlepel (dragon) azijn of limoen- of citroensap, 21/2dl. olijfolie, 1 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 eetlepel fijgesneden bieslook, 1/2 eetlepel fijngesneden kervel, 3 dragonblaadjes in `draadjes` gesneden.Voorts: 200gr. gekookte (achter) ham, 150gr. gebraden fricandeau, 100gr. gebraden of geroosterde rosbief en 50gr. Italiaanse salami, alles in dunne plakjes.
Voorbereiding
Bereid de saus door in een kom eerst eierdooier met mosterd en wat zout en peper met een garde los te roeren. Voeg al roerend beetje voor beetje azijn of limoen-of citroensap toe. Klop er daarna ook beetje voor beetje de olie door. Blijf roeren en kloppen tot een volkomen gladde saus is verkregen. Voeg daarna nog zoveel water (of koude kruidenbouillon) toe tot de saus op de gewenste dikte is. Roer er daarna de tuinkruiden doorheen en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
Bereidingswijze
Schik de vleeswaren, plakken eventueel dubbelgevouwen, soort bij soort, op een grote platte schaal. Schik er als garnering kerstomaatjes en een of meer toeven krulpeterselie bij. Geef de saus er apart in een kom of in kleine een-persoons kommetjes bij.
Bron
Gooi en Eemlander
Serveertip
Geef er gebakken of gefrituurde kleine aarappeltjes (krieltjes) bj en een frisse gemengde salade (kropsla, krulsla veldsla of waterkers, komkommer of mierikswortel) of sneetjes licht geroosterd witbrood.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties