proemenkreuze

  • Regionaal, Bijgerecht
  • > 120 min.

In Drenthe bestaan vele recepten van proemenkreuze. Het gerecht kwam met name bij feestelijk gelegenheden op tafel. Er is overigens ook een recept van proemenkreuze, speciaal voor de kraamvrouw om aan te sterken na de bevalling. Die versie werd gemaakt van karnemelk en bloem.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 250 gram gedroogde pruimen,
  • 200 gram gele rozijnen,
  • 1 liter water,
  • 3 eetlepels stroop
  • 3 eetlepels boter,
  • 0,5 eetlepel azijn,
  • 1,5 eetlepel aardappelmeel,
  • 2 eetlepels water.
  • Boodschappen bestellen

    Voorbereiding

    Doe de pruimen en de rozijnen in een pan met het water en laat ze een nacht weken.

    Bereidingswijze

    Breng de pruimen en de rozijnen de volgende dag in het weekwater aan de kook en doe er de stroop, de boter en de azijn bij. Roer alles goed door elkaar en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes doorkoken. Maak van aardappelmeel met het water een glad papje en bind daar de proemenkreuze mee. Geef de proemenkreuze als groente of als nagerecht.

    Log in om een reactie te plaatsen

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    ellentje avatar
    ellentje

    Kooktip!

    Maak je koelkast leeg

    Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

    Doorsturen

    Home Recepten