appelplaatkoek

  • Scandinavisch, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 25-02-2009

Lekkere en gemakkelijke plaatkoek met appel

Deel dit recept

Ingrediënten 20 personen
Deeg: 400 gr. bloem, 200 gr, boter, 200 gr. basterdsuiker,
1 ei, 2 theelepels bakpoeder, 2 zakjes vanille suiker.
vulling: 5 flinke appels, iets suiker, 1 potje abrikozenjam, kaneel, custard, minimaal 250 gr, rozijnen (eventueel ook nog 200 gr. noten.
Kruimeldeeg: 150 gr. bloem, 150 gr. harde boter, 150 gr. suiker, 1 zakje vanillesuiker,
na 35 minuten bakken 2 losgeklopte eieren
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
beslagkom, rasp, messen, bakplaat met een opstaande rand (eventueel zelf maken van bakpapier)

Voorbereiding

appels wassen of eventueel schillen. Als je noten gebruikt deze even een kleinbeetje kleiner maken.

Bereidingswijze

Deeg: Doe alle ingredienten bij elkaar en kneed dit tot je een vaste bal hebt. Druk deze over de bakplaat uit.

Vulling: rasp de appels en doe alles bijelkaar in een kom en roer het goed door elkaar. Voor een lekkere smaak kun je extra rozijnen en/of noten toevoegen. Prik met een vork in de bodem en bestrooi die dan met een beetje custard (er moet ook wat custard door he fruitmengsel). Verdeel het fruit over de bodem.

Kruimeldeeg: Snijd de boter met de bloem en de suiker in kleine stukjes en strooi die over het fruit mangsel.

Bakken: Bak nu de taart in een voorverwarmde oven van 200 C. Laat dit 35 minuten mooi bruin bakken en doe er dan twee losgeklopte eieren overheen. Bak het hierna nog ongeveer 2 minuten in een oven van 225 C, tot de bovenlaag mooi glimmend en goudbruin is.

Bron

oud familierecept met een oorsprong uit Scandinavië

Serveertip

Snijd de plaatkoek in niet te grote vierkantjes en serveer met een toef slagroom.
Deze plaatkoek is ook heel lekker als dessert met een beetje gele- of blanke vla.

Als je een Springvorm wilt bakken kun je volstaan met de helft van de ingrediënten.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten